Több mint 50 ezer fürdőkezelési jegyet utal ki a kormány nyugdíjasoknak

56 394 fürdőkezelési jegyet osztanak ki az Országos Nyugdíjpénztár egységein keresztül 2017-ben - tájékoztat a kormány közleménye.

Az idézett forrás szerint kormányhatározattal döntöttek arról is, hogy más, gyógykezelési profillal rendelkező kereskedelmi egységekkel is fognak szerződéseket kötni. A jogszabály kitér a kiutalás, az elosztás és a költségtérítés módjaira is.„A nyugdíjasok, a köznyugdíjrendszer biztosítottjai számára kiutalt gyógykezelési jegyeket az állami társadalombiztosítási költségvetésből finanszírozzák. A helyek számát maximálisan 18 turnusra osztják le. Egy turnus 16 napos, a jegyek ára tartalmazza a szállás díját, az étkezést és 12 napos kezelést” - írja a kormány.

Az Országos Nyugdíjpénztár tulajdonában lévő gyógykezelési létesítményekbe kibocsájtott jegyek számához hozzáadódik a más gyógykezelési szolgáltatásokat biztosító egységeknél felhasználható jegyek száma is, amelyet a 2017-es év társadalombiztosítási költségvetésének függvényében határoznak meg. Erre a célra idén összesen 319 millió lejt irányoztak elő.

A gyógykezelési jegyek végső számát a közbeszerzési eljárásokat követően határozza meg a kormány, a nyugdíjasok egy évben egy alkalommal részesülhetnek kezelési jegyben - tájékoztat a kormány. 2016-ban az Országos Nyugdíjpénztár tulajdonában lévő gyógykezelési létesítményekbe kibocsájtott jegyek száma 59 641 volt. A tavalyi évben összesen 234 880 jegyet adtak el gyógyfürdős kúrákra.

Kimaradt?