Keményen megbüntették a marosvásárhelyi városházát az illegális hulladéktároló miatt

2014 óta több mint 465 ezer lejre büntette a Maros megyei környezetvédelmi őrség a köztisztaságért felelős vállalatot és Marosvásárhely polgármesteri hivatalát, valamint három feljelentést is tettek egy illegális hulladéktároló létrehozása miatt - nyilatkozta hétfőn az Agerpres hírügynökségnek az őrség vezetője, Máté János. 

"Az elmúlt években az illegális hulladéktárolónál tapasztalt hiányosságok miatt, összesen nyolc alkalommal büntették a köztisztaságért felelős vállalatot 290 ezer lej értékben, további négy kihágás miatt 175 ezer lejre büntették Marosvásárhely polgármesteri hivatalát. 2014-től kezdődően három feljelentés is történt, kettő a köztisztasági vállalat ellen és egy a polgármesteri hivatal ellen. Mindegyiket a bírósági ügyészséghez adtuk le, egyik ügyben sem indult eljárás. Két döntést megfellebbeztek és végleg elutasította a bíróság, a harmadik fellebbezés folyamatban van. A feljelentéseket esetleges szennyezés, a víz minőségének befolyásolása miatt tettük, azonban olyan indokkal utasították el, hogy nincs sértett fél. (...) Több őrség is ezzel a problémával szembesült. A mi kompetenciánk a feljelentésig tart, tovább nem tudunk semmit sem tenni" - mutatott rá Máté János. 

A környezetvédelmi őrség vezetője elmondta, a problémák akkor kezdődtek, amikor a megyében bezárták a nem EU-konform városi hulladéktárolókat, jobb megoldás híján pedig egyes cégek illegális hulladéktárolókat hoztak létre. A marosvásárhelyi tároló azon 65 illegális hulladéktároló közé tartozik, amelyek miatt az Európai Bizottság beperelte Romániát. 

Máté János szerint az integrált hulladékgazdálkodási projekt elindulásával a helyzet normalizálódni fog, az illegális hulladéktárolókat pedig bezárják és ökologizálják. 

Kapcsolódók

Kimaradt?