Kolbásztöltő fesztivál: citromos, titkos levendulás finomságokkal csábítottak

Öt csapat mérte össze tudását, ügyességét és kreativitását a Petry Látványműhely és Múzeum szervezésében megtartott 2. Kolbásztöltő Fesztiválon, ahol a hagyományostól kezdve a levendulásig, a szarvas húsosig sokféle kolbászt készítettek. Az eseményre Marosvásárhelyen került sor. 

A Népújság csapata – tavaly első lett a kolbásztöltő versenyen – most részeg szarvas és datolyás kolbászt töltött szigorúan titkos recept szerint. Annyit árultak el csupán, hogy a szarvas a bortól lesz részeg.

A Richter Gedeon gyógyszergyár csapata három féle finomságot készített: hagyományosat, titkos levendulást és mozarellást – természetesen ők sem árulták el a receptet, csupán annyit mondtak, hogy együtt találták ki, és hogy különleges összetevőket tartalmaz.

A Kiá’sokk nevű csapat első alkalommal vett részt a versenyen a hagyományos kolbászukkal, míg a csupa lányokból álló Westjobs csapat egy citromos, fokhagymás kolbásszal lepte meg a zsűrit és az érdeklődőket. Elmondták, sütve, krumplipürével ajánlják az általuk készített finomságot, illetve füstölve. Kóstolni is lehetett egy korábbi készítésű füstölt száraz kolbászból, illetve eperborral és szilvapálinkával is megkínálták vendégeiket.

A László Ferenc egykori marosvásárhelyi mészárosról elnevezett csapat három kolbászt készített: hagyományosat, magyaros-paprikást és vékony sörkolbászt. A volt fürsztelepei hentes unokája, László Róbert elárulta, helyben meg is füstölik a kolbászt, majd utána megsütik.

A zsűri tagjai – Sütő Edith Magdolna, gasztroblogger, az Erdélyi Konyha szerkesztője, Petry Z. Endre, a Petry cég tulajdonosa, Enyedi László, Húscéh-tag, Albert Levente, Húscéh-tag, Soós Zoltán, Maros Megyei Múzeum igazgatója, Molnos Ákos, a Country Pub tulajdonosa, Suba Ferenc Alpár fűszermester – a kolbásztöltés ideje alatt a helyszínen nézelődtek, jegyzeteltek, beszélgettek, hogy a végén kiválasszák a legjobbat. A tálalást, a csapat együttműködését, a kolbásztöltés folyamatát, a kész termék állagát pontozták sütés előtt és után, majd legvégén az ízeket.

Az első helyezést a László Ferenc nevét viselő csapat érte el, második lett a Kia’sokk, harmadik a Népújság, negyedik a gyógyszergyár csapat, míg ötödikként végzett a Westjobs.

Az esemény hangulatát a Gyárfás-zenekar biztosította.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?