Környezetvédelmi minisztérium: nagy figyelemmel követjük a Schweighofert

Tudomásul vette a környezetvédelmi minisztérium, hogy a Felelős Erdőgondnoksági Tanács (FSC) visszavonta a Holzindustrie Schweighofer fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó tanúsítványát - olvasható a szaktárca hivatalos állásfoglalásában.

A szaktárca emlékeztet, hogy az FSC többek között azért döntött így, mert kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a fafeldolgozó romániai üzemeiben betartják a rönkfamérésnél elfogadott nemzetközi szabályokat. Ugyanakkor a tanúsítvány visszavonását kezdeményező félmillió civil szerint bizonyítható, hogy a Schweighofer illegálisan kitermelt fát is átvesz romániai fafeldolgozóiban, sőt bónuszrendszerrel bátorítja a plusz famennyiséget szállító partnereit.

A szaktárca álláspontjában kifejti, az erdőfelügyelőséggel együtt nagy figyelemmel követik az óráscég tevékenységét.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az FSC pénteken közölte, úgy döntött, megvonja a fenntarthatósági tanúsítványt és elhatárolódik az Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozótól. Ugyanakkor arra bátorítják a fafeldolgozót, hogy küszöbölje ki a hibákat, és indítsa el a folyamatot a tanúsítvány visszaszerzéséhez.

Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap romániai igazgatója a Maszolnak elmondta, a lépés azt jelenti, hogy a fafeldolgozó ezzel a bizonylattal nem szállíthat fát sehová a piacon. "A nyugati piac nagy részén ha bárki látja ezt a bizonylatot a termékeken, tudja, hogy abban a cégben meg lehet bízni, valóban tesz a fenntarthatóságért. Ezentúl viszont az osztrák fafeldolgozó nem használhatja ezt a logót, így a felhasználók fele is nagyon kemény jelzés, hogy gondolják meg, honnan vásárolnak" - mondta.

A környezetvédők felkérték a nagy üzletláncokat, hogy bojkottálják a fafeldolgozó termékeit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?