Magántulajdonban levő tömbházakat fest újra a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

Jelentős városképjavító programot indít idén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: újrafestik a szürke, kopott tömbházak homlokzatát.

A 153/2011-es törvény szerint minden lakónak kötelessége gondoskodni lakása homlokzatáról, hogy azok biztonságosak és esztétikusak legyenek. Tóth Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester elmondta: ennek az előírásnak próbálnak érvényt szerezni, csakhogy gondot jelent, hogy sok lakónak nincs pénze erre a munkálatra.Az alpolgármester szerint a jogszabály megengedi az önkormányzatnak, hogy átvállalja a homlokzat felújításának költségeit abban az esetben, ha az egy lakásban bejegyzett személyek egy főre eső átlag havi jövedelme alacsonyabb az egy főre eső országos átlagjövedelemnél. Amennyiben ezt bizonyítani tudják, úgy jogosultak az önkormányzat támogatására a tömbházuk burkolatának felújításában, mutatott rá Tóth Birtan Csaba, aki szerint a sepsiszentgyörgyi lakások 98 százaléka esetében teljesül ez a feltétel, mert abban a családban, ahol van gyerek, vagy nyugdíjas, az egy főre eső átlagjövedelem biztos nem éri el az országos átlagot.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat egy felmérést készített a magántulajdonban lévő lakásokról, amelyeknek a legnagyobb szükségük van homlokzat felújításra, és kiderült, hogy a város területén lévő tömbházak nagy része a rendelet hatálya alá esik, kivételt képeznek azok a tömbházak, amelyeket a hőszigetelési program keretében felújítottak.A városháza szakemberei a napokban tájékoztatták a lakótársulásokat és felkérték azok vezetőit, hogy a lehetőségről tájékoztassák a tulajdonosokat. Az önkormányzat jelenleg dolgozik azon a módszertanon, ami alapján felvállalják a tömbházak homlokzatának megszépítését.

Tóth Birtan Csaba elmondta: a tervek szerint az önkormányzat átvállalja a költségeket, és a következő három évben újrafesteti a város legforgalmasabb útjai mentén levő épületek homlokzatait. Idén a központi városmag tömbházait újítják fel, jövő évben kerül sor a város tömbházainak legnagyobb részére, majd 2019-ben következnek az Állomás negyedi tömbházak.

Ugyanakkor rámutattak, hogy az akció nem jelent hőszigetelést, hanem a homlokzatok újrafestését és az erkélyek díszítőelemeinek cseréjét, amivel viszont jelentősen javul a városkép.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?