Törvényszék: ki kell helyezni Kolozsváron a többnyelvű helységnévtáblákat

FRISSÍTVE: Ki kell helyezni Kolozsváron a többnyelvű helységnévtáblákat - döntött kedden a Kolozs megyei törvényszék. A döntés megfellebbezhető. A Transindexnek a városháza szóvivője úgy nyilatkozott, hogy meg fogják óvni az ítéletet. 

"A törvényszék kétszeri halasztás után helyt adott a Minority Rights Egyesület kérésének, hogy függesszék ki a város bejáratainál lévő helységnévtáblákon Kolozsvár nevét magyarul. Egyelőre nem tudjuk, hogy németül is ki kell-e írni vagy csak magyarul, mivel két kérést intéztünk a bírósághoz, és nem tudjuk, melyiket hagyták jóvá" - mondta a Maszolnak Szőcs Izabella jogtanácsos. 

Az ítélet indoklása utáni 15 napon belül a városháza megóvhatja a döntést. Arra a kérdésre, hogy ennek meglátása szerint mekkora esélye van, a jogtanácsos elmondta, nem szeretne találgatásokba bocsátkozni. "Ne feledjük, itt nemcsak jogi döntésről van szó, hanem arról is, hogy a PNL és az RMDSZ a helyhatósági választások után együttműködés megállapodást írt alá, amelyben felvállalják a többnyelvű táblák rendezését. Furcsa lenne a városvezetés részéről, hogy azt ezt rendező bírósági döntést megóvnák" - mondta. 

Emlékeztett viszont, hogy a 2014-es kedvező alapfokú döntést az utolsó pillanatban fellebbezte meg a városháza. A több éve húzódó perről itt olvashat. 

FRISSÍTÉS1: A polgármesteri hivatalnak törvényes kötelessége kimeríteni az összes jogi lehetőséget, éppen ezért óvást nyújt be az alapfokú ítélet ellen. Amennyiben ezt nem tenné meg, mulasztással lenne megvádolható - mondta el a Transindex megkeresére Oana Buzatu, a polgármesteri hivatal szóvivője. 

FRISSÍTÉS2: A Clujust jogi portál tájékoztatása szerint a törvényszék úgy döntött, a román mellett csak magyarul kell feltüntetni Kolozsvár nevét a táblákon. Ugyanakkor kötelezik az alperest, azaz a városházát, hogy a felperes számára 50 lej összegű perköltséget fizessen. 

Mint arról már beszámoltunk, tavaly szeptemberben a táblabíróság úgy döntött, hogy újratárgyalásra visszaküldi az első fokon eljáró Kolozs megyei törvényszéknek a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák dossziéját. A táblabíróság döntése azt jelentette, hogy semmissé lett a Kolozs megyei törvényszék 2016. februári határozata, amely szerint Kolozsvár magyarságát nem illetik meg a többnyelvű helységnévtáblák. Az ügy tárgyalása évek óta zajlik. Korábban, 2014-ben egy törvényszéki ítélet arra kötelezte a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy helyezzen ki magyar nyelvű névtáblákat Kolozsvár bejárataihoz (még úgy is, hogy a magyar lakosság számaránya nem éri el a 20 százalékot). Az önkormányzat fellebbezett. 

Kapcsolódók

Kimaradt?