Országos diáktanács: nem tartják be az egyenruhára vonatkozó előírásokat az iskolák

Nem tartják be az iskolák a tavaly elfogadott diákstatútumot - figyelmeztet az Országos diáktanács (CNE). 

A diáktanács közleményben hívta fel a figyelmet arra, több helyen nem engedik be a iskolába azokat a tanulókat, akik nem viselnek egyenruhát, és néhány középiskolában az is bevett gyakorlat, hogy büntetésként levonják a magaviseleti jegyet. Az Országos diáktanács szerint Maros, Brassó, Szilágy, Bákó, Iaşi, Galaţi, Botoşani, Dolj, Tulcea, Vrancea és Giurgiu megyéből jeleztek hasonló problémákat.

A diákstatútum szerint egy oktatási intézmény vezetősége nem kötheti a belépést az iskola területére az egyenruha meglétéhez. A CNE hangsúlyozza, a hatályos rendelkezések értelmében elég, ha a tanulók belépéskor felmutatják az ellenőrzőt.

A testület arra is kitér, hogy ez idáig nem készült felmérés, amely azt bizonyítaná, hogy az egyenruha-viseléssel javulna az iskolások biztonsága, márpedig sok helyen erre hivatkozva kötelezik az uniformist. "Ugyanígy téves a diszkrimináció megelőzésének szándékára hivatkozni, ehelyett inkább arról kellene gondoskodni, hogy a felmérések objektívek legyenek, illetve hogy az olyan tényezők, mint a társadalmi státusz vagy a család jövedelme, ne legyenek meghatározók az iskolai közösségben betöltött szerep szempontjából" - mutat rá még a közlemény.

A testület ugyanakkor felkéri a tanintézeteket, a helyi hatóságokat és az oktatási minisztériumot a jelzett problémák mielőbbi megoldására.

A Makosz is panaszkodott

Korábban a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (Makosz) panaszkodott arra, hogy mobilefonokra vonatkozó előírásokat szintén nem tartják be sok iskolában.

A Makosz elnöke, Bukur Tamás két sokszor előforduló példát is megosztott. Az iskolákból történő kilépés az oktatás ideje alatt szigorúan ellenőrzött és korlátozott a diákok számára, ám a statútum szerint azok a tanulók, akik betöltötték 18. életévüket, már engedély nélkül is elhagyhatják az intézmény területét. "Sok iskolában nem tudják ezt az előírást gyakorlatba ültetni, nem lehet sem az igazgatóságokat, sem a tanárokat meggyőzni arról, hogy a statútum valójában egy törvény erejű dokumentum, amelyet be kellene tartani" - magyarázta Bukur Tamás.

A diákok jogállása szerint a tanárnak nincs joga a tanulók magántulajdonát, így telefonkészülékét elkobozni, ennek ellenére az iskolákban ez is gyakran megtörténik - mondta a Makosz elnöke. "A diákok ez ellen úgy védekezhetnek, hogy nem adják ki a kezükből a készüléket, mert ha ezt megteszik, utána nem igazán mondhatnak semmit. A tanárok kényszerhelyzetbe hozhatják a diákokat, ha mégsem tesznek eleget a felkérésnek, holott ilyen esetben sérül a diák magántulajdonhoz való joga. Nyilván, a diáknak tilos használnia óra alatt a készüléket, viszont a tanárnak büntetésként nincs joga elvenni azt" - szögezte le Bukur Tamás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?