Nem rajonganak a Kolozsváron tanuló magyar diákok a Valentin-napért

Lehet, hogy hibás volt a mintavételünk, de rögtönzött közvélemény-kutatásunk során mindössze egy Kolozsváron tanuló magyar egyetemistát találtunk, aki megtartja a Valentin-napot, többségük elutasítóan vagy semlegesen viszonyult a témához. A BBTE-n és a Sapientán tanuló diákokat kérdeztünk.

Tamás

A kommunikáció szakos Tamás soha nem ünnepelte a Valentin-napot. „Nem azért, mert elítélem az ilyen mondvacsinált amerikai ünnepeket, a Halloweent például nagyon élvezem. Egyszerűen csak giccsesnek tűnik az egész” – mondta a Maszolnak. Szerinte erőltetetten szeretjük egymást, ha cuki dolgokat ajándékozunk és rózsaszínre festjük a hálószobát.

Kincső

A film, fotó és média szakos Kincső azt mondja magáról, hogy nem egy szerelmes típus. A Valentin-napi formaságokat legtöbbször a kreativitás hiányával, az inspirálatlansággal társítja. „De bármennyire is undorodom ezektől a dolgoktól, legbelül – ha másokat látok, mondjuk, kézenfogva az utcán csókolózni a moziban vagy éppenséggel egy vendéglőben vacsorázni Valentin-nap alkalmából – magam is vágyom rá, és megérint valamiért” – vallotta be. Felidézte, hogy néhány éve vett egy szív formájú párnát a szerelmének, és azóta is ott van az ágya alatt. „Nem adtam oda neki, másnak sem, és nem is dobtam el! Inkább megtartom magamnak. Legalább megtanultam élni a hiányával” – mondta a Maszolnak.

Enikő

A kommunikációs készségfejlesztésből mesteriző Enikő még egyszer sem ünnepelte a Valentin-napot. Ezt azzal magyarázza, hogy a családja, majd a későbbi baráti köre, közvetlen környezete sem tulajdonított neki fontosságot. „Unom, hogy giccsesen s túlcsordultan, felszínesen muszájból tele van vele minden, de unom azt is, hogy lehordják, szidják, és háborognak ezért az emberek. Én örülök, ha a szerelmem kifejezi érzelmeit irántam és figyelmes, de ezért nem várom, nem ünneplem, és nem hiányzik a Valentin-nap” – fejtette ki.

Edina

A magyar szakos Edina számára a nők vagy az anyák napja is „valamiféle tartalom nélküli formává” vált. Nem igazán látja értelmét az intézményesített ünnepnapoknak, sokkal inkább a személyesség híve. „Így a Valentin-nap is pont egy olyan nap, aminek sose tulajdonítottam kiemelt jelentőséget. Persze fontosnak érzem, hogy egy kapcsolatban legyenek ünnepszerű rituálék, de ezeket szívesebben kötöm személyesebb alkalmakhoz, például évfordulók vagy teljesen random közösen átélt eseményekhez” – magyarázta.

Mihály

A kommunikáció szakos Mihály a Valentin-napot giccses parasztvakításnak tartja. „Giccsességében és külsőségeiben kicsit a karácsonyhoz hasonlítanám. Annyi különbséggel, hogy a Valentin-nap ezek mellett amerikai majmolás. Nem ünneplem, nem is tartom ünnepnek” – szögezte le.

Hanna

A menedzsmentet tanuló Hanna szavai szerint a Valentin-nap semmit nem tesz hozzá az életéhez, de megérti azokat, akik ünneplik. „Kicsit olyan, mint a karácsony, egész évben szereted a csládod, de van egy speckó nap, amikor aztán nagyon. Nem föltétlenül ünneplem a Valentin-napot. Ha elmegyünk bulizni egy szívecskés plakátos bulira, az nem számít annak” – részletezte.

Petra

A kommunikáció szakos Petra azt mondta: az ünnep alapgondolatával nincs semmi baja. „Szerintem kedves az, hogy van egy nap az évben, amikor kicsit megállunk, és átgondoljuk, mi mindent is jelent számunkra a párunk, miért vagyunk hálásak, hogy együtt lehetünk. Ez így pont elég is lenne, viszont ezt is túlcsicsáztuk, az egekbe emeltük, és jól elcsépeltük ezzel” – fejtegette. Szerinte egy ilyen napnak lendületet kellene vinnie a párkapcsolatokba, viszont csak nyomást gyakorol a párokra azzal, hogy mindenhonnan a tökéletes, romantikus, legjobb, legszuperebb kapcsolat képe köszön ilyenkor vissza – aminek semmi köze a valósághoz.

Pamela

A földrajz-turizmus szakos Pamela fehér hollónak számít a magyar egyetemisták körében, mert megünnepli a Valentin-napot. „Általában közösen készítünk egy süteményt a barátommal, és egy pohár bor mellett örülünk, hogy vagyunk egymásnak” – árulta el a Maszolnak. Hozzátette azonban, hogy ez a nap szerinte rég nem arról szól, amiről kellene. „Az üzletekben hetekkel előtte már minden piros-rózsaszin szívecskékkel van tele, a kereskedők mindent eladnának Valentin-nap címke alatt” – jelentette ki.

Walter

A környezettudományt hallgató Walter marketingfogásnak, túlzott felhajtásnak tartja a Valentin-nap körítését, de amúgy nincs semmi baja vele, a gyereknaphoz, anyák napjához hasonlóan helyénvalónak tartja. „Nem ünneplem, ha épp van párkapcsolatom, esetleg valami aprósággal meglepem a barátnőm” – mondta a Maszolnak.

Timi

A fotó, film és média szakos Timinek szintén nincs különösebb baja a Valentin-nappal, „ha az ember nem esik túlzásba”, és nem ítéli el azokat, akik ünneplik. „Mi úgy ünnepeljük, ahogy a többi napot:  reggel puszi, kávé, cigi,  aztán mindenki végzi a dolgát, legfennebb egy boldog Valentin-napot kivánunk egymásnak. Este vacsi, puszi és szundi” – mesélte el a Maszolnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?