Nem mennek iskolába a koronkai gyerekek, ha nem lesz magyar igazgató

Ha rövid időn belül nem oldódik meg a koronkai Tholdalagi Mihály Általános Iskola problémája, nem engedik a gyerekeiket iskolába – mondta a Maszolnak az egyik szülő.

A Marosvásárhely tőszomszédságában található Koronka 1-8 osztályos iskolája nagy elismertségnek örvend, a legjobb tanárok tanítanak ott, az is előfordult az évtizedek során, hogy Marosvásárhelyről ingáztak ki a tanulók oda. Ma leginkább az igazgatói vizsgák és kinevezések során keletkezett konfliktusról híres.Mivel senki nem jelentkezett az igazgatói vizsgára, a tanfelügyelőség kérte, javasoljanak valakit az állás betöltésére. Az akkori igazgató szerette volna, hogy maradhasson a funkciójában, azzal biztatva a tanári közösséget, hogy nyugodtan javasolják őt, mert minden elvárásnak megfelel. „A határidő letelte előtt egy nappal jutott a tudomásunkra, hogy ez nem így van, a volt igazgatónő félretájékoztatott minket, mert az a személy, aki addig is betöltötte ezt a feladatkört, nem lehet újból igazgató” – részletezte az iskola egyik tanára.

Ekkor esett a választás Dósa Ibolyára, aki akkorra már megszerezte a képesítését ahhoz, hogy iskolaigazgató lehessen. A tanfelügyelőség el is fogadta a javaslatot, ám mindenki nagy megdöbbenésére a mindössze két – köztük a saját gyermekét – tanító román óvónőt nevezte ki.

A pedagógusok és a szülők ezzel nem értettek egyet, mivel a tanulók többsége magyar nemzetiségű és úgy vélték alkotmányos joguk van magyar igazgatót kapni az iskola élére. „Többször is tiltakoztunk a kinevezett iskolaigazgató ellen, akinek még a megfelelő képesítése is hiányzik ahhoz, hogy ezt a szerepkört betölthesse. De azt a választ kaptuk a tanfelügyelőségen, hogy azt neveznek ki, akit akarnak” – mondta a magát megnevezni nem akaró tanár, aki elmondta 218 tanulója van a koronkai iskolának, közülük mindössze 30 román nemzetiségű, akik közül húszan járnak az összevont 1-4 osztályba és ketten még óvodások.

A szülői közösség a tanfelügyelőségen többször is tárgyalt az ügy megoldása érdekében, de még eredménytelenül. Elmondták, jövő hétre újabb időpontot kértek, mert „amennyiben rövid idő alatt nem történik pozitív változás, nem engedjük a gyerekeinket iskolába” – hívta fel a figyelmet az egyik szülő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?