Még pár napig van közvitán az alternatív román tanterv, szólj hozzá most!

Még pár napig van közvitán az V-VIII. osztályosok tanterv-tervezete, így a nemzeti kisebbségek számára készült román nyelv és irodalom tanterv-javaslata is. A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (Makosz) szerint végre a szaktárca is belátta, kontraproduktív úgy oktatni a román nyelvet a magyar diákok számára, mintha az az anyanyelvük lenne. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) képviselője 4 év múlva jobb eredményeket vár a magyar diákoktól a képességvizsgán.

A szaktárca tájékoztatása szerint a tantárgyakra lebontott tervezetek február 13-ig, hétfőig vannak közvitán, ezt követően a javaslatokat összegyűjtik és átküldik a munkacsoportoknak. Az ütemterv szerint március elején már ki is hirdetik a tanterveket jóváhagyó minisztériumi rendeletet a hivatalos közlönyben. A tervek és a hozzászólási lehetőségek itt érhetők el.

„5 év múlva más eredményeket várunk a képességvizsgán”

Megkeresésünkre az RMPSZ székelyföldi területi alelnöke, Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta, a nemzeti kisebbségek számára készült román nyelv és irodalom tanterv-javaslata előrelépést jelenthet a magyar ajkú gyermekek számára, hiszen az értésre és a kommunikációra fekteti a hangsúlyt. 

"Összehasonlítva a román ajkú és a magyar ajkú gyermekek számára írt javaslatokat, úgy látom, a hangsúlyt valóban a kommunikációra, az értésre fektették. Vannak részek, amelyek egyáltalán nem szerepelnek a kisebbségek számára kidolgozott tervben, kevesebb tehát a feldolgozandó szöveg, ami üdvözlendő. Amiért viszont neheztelek, hogy a nyelvtani részt továbbra is hasonló mennyiségben megtalálható, amely önmagában is sok" - értékelt Kiss Imre. 

Hozzátette, óriási lépés, hogy megszületett az alternatív román tanterv, a kérdés már csak az, hogy milyenek lesznek a tankönyvek. 

"Öt év múlva fogjuk meglátni, milyen az alternatív román tanterv gyümölcse, hiszen akkor fognak képességvizsgázni azok a gyermekek, akik most negyedikesek. Jövő tanévtől a kezdő ötödikesek már nem anyanyelvként tanulják a románt, így el is várjuk, hogy más eredményeket hozzanak nyocadik végén a képességvizsgán" - mondta a főtanfelügyelő. 

Makosz: végre ésszerűen tanulhatnak románul a magyarok

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége közleményben üdvözölte, hogy nyilvánosságra hozták az alternatív román tanterv-javaslatot. "Méltányoljuk, hogy a javaslat aktualitást nyert, bár hosszú ideje célszerű lett volna napirendre tűzni ezt a hatalmas kérdést, mely több éves létezése alatt egyszer sem került a tágabb nyilvánosság elé. A javaslat értelmében az általános iskolások olyan átalakított románnyelv-oktatást kaphatnak, amely drasztikusan eltér a korábbitól. A jövőben sokkal nagyobb hangsúly kerül a nyelv egészséges, ésszerű elsajátítására" - olvasható a közleményben. 

A Makosz is kiemeli, hogy az új tanterv-javaslat fontosságot tulajdonít a kommunikációak, illetve a nyelven keresztül történő kulturális sokszínűségnek. Fontosnak tartják, hogy a pedagógusok a tanterv mellé módszertani javaslatokat is kapnak. "Mindez röviden annyit jelent, hogy a minisztérium is belátta, méltánytalan és kontraproduktív kisebbségi hátterű diákoktól elvárni, hogy csupán négy év nyelvtanulással minden hátrányt ledolgozzanak" - írják. 

Hozzáteszik, meglátásuk szerint megengedhetetlen, hogy diákok ezrei érettségiznek úgy, hogy valójában alig "uralják hazánk hivatalos nyelvét, amely sokkal nagyobb értéket képviselhetne bizonyos irodalmi kritikák bemagolásánál". 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?