FRISSÍTVE: Visszavonták a Schweighofer fenntartható erdőgazdálkodási tanúsítványát

FRISSÍTVE: Negyedmillió romániai, németországi és ausztriai követeli a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó óriáscég fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó tanúsítványának visszavonását. FRISSÍTÉS: a Felelős Erdőgondnoksági Tanács pénteken úgy döntött, megvonja a tanúsítványt az óriáscégtől. FRISSÍTÉS1: a Holzindustrie Schweighofer is megszólalt. 

A romániai de-clic nevű fórum által indított online aláírásgyűjtő akcióhoz csatlakozott a németországi Campact nevű szervezet is, így sikerült mintegy 250 ezer támogató aláírást összeszedni. A petícióban kérik, hogy a Felelős Erdőgondnoksági Tanács (Forest Stewardship Council -FSC) határolódjon el az osztrák fafeldolgozótól, és vonja meg végleg a cég jelenleg felfüggesztés alatt lévő tanúsítványát.

A környezetvédő civilek a németországi Bonnban adták át korábban a Felelős Erdőgondnoksági Tanácsnak a 250 ezer európai polgár aláírását tartalmazó petíciót - tájékoztatta a Maszolt Toró Attila. A sepsiszentgyörgyi környezetvédő aktivista elmondta, a petíció átadásával egyidőben mintegy 20 romániai és németországi medvének és favágónak öltözött civil aktivista szervezett tiltakozó megmozdulást.

A civilek akciója azért időszerű, mert a Felelős Erdőgondnoksági Tanács (FSC) ezekben a napokban, február 7-10. között ülésezik, és tárgyalja a Holzindustrie Schweighofer átmenetileg felfüggesztett tanúsítványának ügyét is.

FRISSÍTÉS: Az FSC pénteken közölte,  úgy döntött, megvonja a fenntarthatósági tanúsítványt és elhatárolódik az Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozótól. Ugyanakkor arra bátorítják a fafeldolgozót, hogy küszöbölje ki a hibákat, és indítsa el a folyamatot a tanúsítvány visszaszerzéséhez. Csibi Magor, a WWF romániai igazgatója a Maszolnal elmondta, a lépés azt jelenti, hogy a fafeldolgozó a bizonylat hiányában nem szállíthat fát sehová a piacon. "A nyugati piac nagy részén ha bárki látja ezt a bizonylatot a termékeken, tudja, hogy abban a cégben meg lehet bízni, valóban tesz a fenntarthatóságért. Ezentúl viszont az osztrák fafeldolgozó nem használhatja ezt a logót, így a felhasználók fele is nagyon kemény jelzés, hogy gondolják meg, honnan vásárolnak" - mondta. 

Mint arról beszámoltunk, a Holzindustrie Schweighofer romániai gyárai azután veszítették el a tanúsítványt, hogy az azt kiállító Quality Austria (QA) cég kibocsátási jogát átmenetileg visszavonták, miután több civil szervezet felrótta: a cég figyelmen kívül hagyta a Schweighofer üzelmeit leleplező sajtómegjelenéseket. A környezetvédők szerint a Schweighofer illegálisan kitermelt fát is átvesz romániai fafeldolgozóiban, sőt bónuszrendszerrel bátorítja a plusz famennyiséget szállító partnereit, ugyanakkor a rönkfamérésnél nem elfogadott módszereket használ.

Gemma Boetekees, az FSC hálózati igazgatója vette át a civilektől a 250 ezer aláírást tartalmazó íveket, majd rámutatott, hogy a (FSC) a fenntartható erdőgazdálkodás pártján áll. „Mi nem támogatjuk a törvénytelenséget és nem tesszük rá logónkat törvénytelen eredetű termékekre”- mondta az igazgató az aktivistáknak.

Raluca Veștemeanu, az aláírásgyűjtést kezdeményező de-clic képviselője rámutatott, hogy Romniában többen azért vonultak utcára, hogy az FSC által is bátorított korrupciót leállítsák.

A környezetvédő civilek közlése szerint az aláírásokból 32 ezret Romániában, 210 ezret Németországban, és 8 ezret Ausztriában gyűjtöttek.   

FRISSÍTÉS1: Megszólalt a Holzindustrie Schweighofer

A Holzindustrie Schweighofer a hírre pénteken közleményben reagált. Tájékoztatnak, hogy folytatják a fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó akcióterv gyakorlatba ültetését.

A közlemény szerint nem áll le az építő párbeszédet az FSC-vel, hogy visszakaphassák a tanúsítványt, amelyet korábban három hónapra felfüggesztettek. Továbbra is elkötelezettek az illegális erdőirtások elleni harcba, "annak ellenére, hogy a vállalat nem végez erdőkitermelési műveleteket" - írják. Ugyanakkor 1 millió lejt fektetnek be idén, hogy biztonságosabbá tegyék beszerzési láncukat Romániában.  A közlemény magyarul itt olvasható. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?