Melegházasság: a képviselőházba küldték a polgári kezdeményezést

Átküldte a szenátus a képviselőháznak az alkotmány felülvizsgálatára vonatkozó polgári kezdeményezést, a felsőház illetékesei szerint ugyanis az alsóháznak kell elsőként tárgyalnia az indítványt, amelynek aláírói azt szeretnék, foglalják az alaptörvénybe, hogy a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Titus Corlăţean szerint az alkotmány értelmében eleve a képviselőházban kellett volna elkezdeni a polgári kezdeményezéssel kapcsolatos procedúrát, 2016 októberében azonban - helytelenül - előbb a felsőháznak küldték el a dokumentációt. Corlăţean felszólította a parlament illetékes osztályait, hogy "fokozottabb figyelemmel" kezeljék az ilyen ügyeket, képviselő kollégáitól pedig azt kérte, mielőbb tűzzék napirendre a kezdeményezés tárgyalását. 

"Rendkívül fontos témáról van szó. Hárommillió állampolgár írta alá az alkotmánymódosításra vonatkozó kezdeményezést, mi pedig itt húzzuk az időt" - mondta Corlăţean, hozzátéve, ahhoz, hogy tavasszal sor kerülhessen a kezdeményezésről szóló referendumra, ahogyan az a parlamentben elhangzott, mindkét háznak gyorsan és hatékonyan kell dolgoznia. 

Mi a procedúra?

A szenátus jogi bizottságának elnöke, Şerban Nicolae korábban ismertette, ez esetben nincs első ház és döntő ház, a két ház döntése egyenértékű, és amennyiben egymástól eltérő változatban fogadja el a két ház a tervezetet, vagy a szenátus elutasítja a képviselőház által jóváhagyott javaslatot, a két ház közötti mediálás révén születik döntés az ügyben. 

Az alkotmány 151. cikkelye értelmében az alaptörvény felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot vagy tervezetet a képviselőháznak és a szenátusnak is kétharmados többséggel kell elfogadnia, illetve amennyiben a mediálás során nem sikerül egyezségre jutni, a két ház összevont ülésén a képviselők és szenátorok legkevesebb háromnegyedének támogatására van szükség a javaslat vagy tervezet elfogadáshoz. 

"A felülvizsgálatról szóló döntést a referendum teszi véglegessé, amelyet a tervezet vagy a felülvizsgálati javaslat elfogadását követő legtöbb 30 napon belül kell megszervezni" - írja az alaptörvény. 

Az alkotmánymódosításra irányuló kezdeményezés elindítói azt szeretnék, foglalják az alaptörvénybe, hogy a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul. Jelenleg "házasfelek" önkéntes elhatározásával alapított családról beszél az alkotmány. 

Asztalos Csaba: baj van a meghatározással

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a România liberă-nek adott interjújában hétfőn elmondta, problémás a a megfogalmazás, amellyel módosítani akarják az alkotmányt.  Elmondta, amennyiben a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, mi lesz azokkal a családokkal, ahol egy anyuka vagy apuka egyedül neveli gyermekét, vagy azokkal, ahol egy férfi és egy nő élettársak, nem házasok, és gyermeket nevelnek. A meghatározás kizárná őket is a család fogalmából, és ennek súlyos következményei lennének - figyelmeztetett. 

Kapcsolódók

Kimaradt?