A Babeș-Bolyai Tudományegyetem is állást foglalt a Btk. módosítása kapcsán

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem jogi kara közleményben foglalt állást a Btk. módosítása kapcsolatban. 

A kart képviselő dékán, Florin Streteanu kifejti, elfogadhatatlan egy jogállamban, hogy sürgősségi kormányrendelettel módosítanak büntetőtörvénykönyvet, anélkül, hogy a szakma és a civil szféra bevonásával valós közvitát szerveztek volna. Hozzáteszi, egy jogállamban elfogadhatatlan továbbá, hogy a törvényhozói hatalom helyett a végrehajtó hatalom döntsön egy ilyen ügyben. 

Hangsúlyozza,
amennyiben a sürgősségi rendelet pár nap múlva életbe lép, akkor is visszafordíthatatlanul kifejti a káros hatását, ha utólag módosítják vagy hatályon kívül helyezik.
A közlemény teljes szövege itt érhető el.

Korábban a Btk. módosítását előíró 13/2017 számú sürgősségi kormányrendeletet a Temesvári Nyugati Tudományegyetem is határorozottan elítélte.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége is megszólalt

Közleményt adott ki csütörtökön a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége is, amelyben felkéri az állam intézményeit, hogy kezdjenek valós és hatékony párbeszédbe a romániai társadalmat szétziláló feszültségek enyhítése érdekében. 

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben a BBTE képviselői azt írják: noha az intézmény politikailag semleges, nagy felelősség terheli a közösséggel és általában a társadalommal szemben, különös tekintettel az ifjú nemzedékre. Ezért felhívást intéznek az állam intézményeihez, hogy a modern polgáriasság szellemében tartsák tiszteletben a demokrácia és jogállamiság eszméit. 

A közleményt Ioan-Aurel Pop, a BBTE rektora, Ioan Bucur, a Doktori Tanulmányok Intézetének igazgatója, az egyetem kilenc rektorhelyettese, valamint Ioan Chirilă, az egyetem szenátusának elnöke látta el kézjegyével. 

Az aláírók leszögezik: a Babeş-Bolyai Tudományegyetem aggodalommal vette tudomásul a kormányprogramban szereplő vállalások és a kormány akadémiai szférával kapcsolatos, bejelentett vagy már gyakorlatba is ültetett politikája közti eltéréseket, például a felsőoktatás alulfinanszírozását, amely azt bizonyítja, hogy a kabinet számára a tanügy és kutatás nem jelent prioritást. Az aláírók sérelmezik a kutatási és fejlesztési minisztérium szétválasztását a felsőoktatástól, kijelentve, hogy ezek a lépések elszakítják a hazai egyetemi szférát az európai oktatási és kutatási közegtől. 

A BBTE képviselői a napokban számos egyetemi hallgatót utcára szólító tüntetések kapcsán azt írják: a fiatalok hangjára oda kell figyelni, valós és jószándékú párbeszédet kell folytatni velük. 

"Ilyen pillanatokban, inkább mint bármikor, Romániának társadalmi kohézióra van szüksége, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége pedig felhívást intéz az állami intézmények közti valós párbeszéd kialakítására, mert ezek feladata a társadalom harmóniájának biztosítása, valamint az Európai Unió értékeinek elhivatott felvállalása" - olvasható a BBTE vezetőinek közleményében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?