Marosvásárhelyen több nyelven tiltakoztak a Btk. módosítása ellen

Marosvásárhelyen több mint ezren tüntettek szerda este a Btk. Módosítása ellen. A tiltakozás több nyelvű volt.

A tiltakozók délután öt órától gyülekeztek a prefektúra előtt. Míg öt óra környékén negyvenen-ötvenen gyűltek össze, később háromszázra duzzadt a számuk, estére pedig ezernél is többen voltak.

Marosvásárhelyen megosztotta a tiltakozás az embereket. Sokan úgy vélekedtek, a politikai döntéseket nem az utcán kell meghozni. „Nem megyek az utcára tüntetni, az emberek befolyásolhatók, most ez a divat, és kész” – mondta érdeklődésünkre K. L., aki bár ott haladt el, kijelentette, hogy nem hajlandó kivonulni és kiabálni, így adni hangot az elégedetlenségének, szerinte ez diverzió, „valakik hátulról mozgatják a szálakat”.

Vele szemben viszont többen is úgy gondolták, újra ’89 decemberét éljük át, csak minél több embernek kellene ehhez utcára vonulnia. „Rosszul gondolja, aki szerint nem kell tiltakozni, mert ha ’89-ben is így gondolkoztunk volna, akkor még mindig azt a rezsimet nyögnénk” – magyarázta a Maszolnak György István, aki elmondta, az elején ő sem hitt ebben, de most egyre inkább az a meggyőződése, hogy az utcán kell tiltakozni, ha más eszköz nem létezik a nyomásgyakorlásra.

Bár a tiltakozó táblák feliratának zöme román nyelvű volt, egy-két próbálkozás történt magyarul is, jelezve, hogy ez nem kimondottan román ügy, hogy ebben a magyarok is résztvesznek.

Hamar Alpár-Benjámin, számos tüntetés szervezője és résztvevője, a forradalmárok egyesületének elnöke sem vonult utcára, Facebook-oldalán adta hírül, hogy nem ért egyet a tüntetőkkel, szentfazakaknak nevezte őket. „Magukat hivőknek, keresztényeknek vallók, a közkegyelem és a büntetés elengedés ellen. Néznek ezek az emberek tükörbe?” - írta a közösségi oldalára az egykori forradalmár, aki érdeklődésünkre is megerősítette, hogy távol maradt: “Tudom, nehéz elhinni. Még nekem is. Tudom mi és kik vannak a háttérben. Nem engedem magam kihasználni” - válaszolta a Maszolnak.

Marosvásárhelyen a tüntetők a prefektúra előtt gyülekeztek, majd elindultak, végigjárták a főteret, a Hosszú utcából fel a Bolyai utcán és vissza a város központjába. Liberté! Egalité! O scurtă pentru PSD! Nu mai plătim taxe! Hoții! Tolvajok, holnap is közöttünk kell járnottok! Nem fizetünk több adót!Kapd be, PSD!, Le a kormánnyal! – ezeket és ezekhez hasonló feliratú táblákat vittek magukkal a tiltakozók. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?