Mostoha körülmények között tanulnak a kommandói diákok

Hétfőn, mostoha körülmények között újraindult az oktatás a múlt héten tűzvész által pusztított kommandói iskola megmaradt részében, számolt be Opra Béni Béla kommandói iskolaigazgató.

A kommandói közoktatásban 102 gyerek vesz részt, de ebből 20-an óvodások, akik külön épületben tanulnak. Ott található egy üres terem, ahová az előkészítős csoportot helyezték el. A megmaradt épületrészben pedig a két összevont elemi osztály és három felső tagozatos osztály folytatja tanulmányait.

Szakemberekkel és a Kovászna megyei tanács vezetőségével tanácskozva arra jutottak, hogy sürgősen új iskola építésére van szükség Kommandón. Az iskolaigazgató szerint a tűzeset hírére folyamatosan érkeznek az adományok, az elmúlt pár nap alatt 300 000 forint, 480 euró és 2800 lej érkezett a számlájukra.

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor arról tájékoztatott, hogy hétfőn operatív találkozót tartott a megyei tanács és Kommandó község vezetősége. Abban állapodtak meg, hogy teljesen újraépítik a január 9-én nagyrészt leégett kommandói iskolát, mivel a tűzvész után lehetetlen azt helyreállítani. Kovászna megye tanácsa hétfőn kiállította az építkezési engedélyt a sürgősségi beavatkozások elkezdésére, mivel ez szükséges ahhoz, hogy a maradék épületben ideiglenesen elkezdhessék az oktatást.

Tamás Sándor szerint azt szeretnénk, hogy idén egy teljesen új, ezer négyzetméteres iskolát építsenek Kommandón. Az egyszintes épület küllemében alkalmazkodik a kommandói épületek arculatához. A tanácselnök szerint rengeteg engedély beszerzésére van szükség ahhoz, hogy elkezdhessék az építkezést, így a tervek szerint májusban lehet nekilátni a munkálatoknak.

Lebontják a nem érintett részt is

Úgy tervezik, hogy a tűzvész által nem érintett épületrészt is lebontják és a régi iskola helyébe egy korszerű, az előírásoknak megfelelő oktatási intézményt létesítenek. A Kovászna megyei önkormányzat a költségvetés elfogadása után komoly nagyságú gyorssegélyt fog adni a munkálatokra. Addig is az RMDSZ és az MPP megyei tanácsosai száz-száz lejjel támogatják a felújítást.

Mint arról beszámoltunk, a múlt hétfői tűz során a kommandói Horn Dávid Általános Iskola épületének 25 százaléka, mintegy 360 négyzetméter vált a lángok martalékává. A kár óriási, hiszen elégett két informatika-labor, az iskola raktára, amelyben sportfelszereléseket tároltak, de odaveszett az intézmény teljes irattára és a 9 ezer kötetet számláló könyvtár is, illetve felrobbant az épületrészt kiszolgáló kazánház. A Kovászna megyei tűzoltók megállapították: az okozta a tűzet, hogy a kommandói iskola kéménye meg volt rongálódva, és az abból kipattanó szikrák miatt lángra kaptak az épület fagerendái.

A kommandói iskola újjáépítésére továbbra is várják az adományokat, amelyeket a Kommandóért Egyesület alábbi számláin fogadnak:

RON: RO10BTRLRONCRT0288651301

EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301

HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301

Kapcsolódók

Kimaradt?