Szabad Fogas: „Amíg októberben meg nem kapom az első nyugdíjam, jól fog ez a csizma”

Többen szeretnek adni, mint kapni - ezt a következtetést vontuk le azok után, hogy több erdélyi városban is megnéztük, hogyan zajlik az Ingyen, más helyen Szabad Fogasként emlegetett akció. Kolozsváron, Nagyváradon és Marosvásárhelyen is rengetegen csatlakoztak az adományozási akcióhoz, amelynek lényege: bárki kiakaszthat egy meleg kabátot, holmit a szabad fogasra, és bárki elveheti azt, ha fázik, ha szüksége van rá.

"Ha fázol, és szükséged van egy kabátra, vigyél el egyet! Ha van fölösleges kabátod, kiteheted ide!" - olvasható a kolozsvári belvárosi unitárius templomhoz kifüggesztett felhívásban. A kolozsváriak nemcsak a meleg kabátra értették a felkérést, hanem meleg cipőre, zoknira, blúzra, sőt nadrágra is. Akadt olyan adakozó, aki kesztyűt és zoknit is vitt. 

A legcukibb rászoruló egy kisfiú és egy kislány volt

Kolozsváron a harmadik napja működő fogasnál nagy a forgalom, szerdán mindössze fél óra alatt öten hoztak meleg holmit, és hárman vittek el egy-egy kabátot, csizmát, kesztyűt. 

Ez a román férfi egy pár bőr csizmát nézett ki magának. "Nincs semmilyen jövedelmem. Októberig, amíg 65 éves leszek, és végre nyugdíjba mehetek, ki kell húznom. Egyedül vagyok, bérben lakom" - mondta. Aztán hirtelen megszólalt magyarul. "Nincs pénz. Köszönöm" - sorolta tört magyarsággal azt a pár szót, amit ismer. "Erdélyi vagyok, tudnom kell néhány szót" - tette hozzá mosolyogva, amikor azt firtattuk, hol tanult magyarul.

A román férfit egy román asszony követte, aki szűkszavúan csak annyit osztott meg velünk, hogy a kórházba megy, és a gyermekeinek nézett ki egy pár téli kesztyűt. A kesztyűk mellé egy téli kabát is került. 

A legcukibbak rászorulók ők voltak. A testvérek illedelmesen rákérdeztek, tényleg elvihetnek-e bármit. A sok biztatás után egy színes bőrkabát tetszett meg nekik. "Ezt a kabátot akarjuk elvenni, mert nagyon hideg van" - mondta a kisfiú mosolyogva, majd jókedvűen elvonultak a "zsákmánnyal". 

Az adományozók nem akartak fotót magukról

A kolozsvári adományozók nem akartak magukról fotót, hiába kérleltük őket. Nem azért adunk, hogy villogjunk vele - indokolta meg a visszafogottságot az egyik néni. 

"Nekem már nincs szükségem ezekre a kabátokra. Elveheti az is, akinek már van, de megtetszik neki" - mondta az egyik férfi, aki három felöltőt akasztott ki a fogasra. "Nagyon jó ötlet. A Kolozsvári Rádióban hallottam az akcióról, eljöttem, hogy nézzem meg, hogyan működik, mit hozhatok még" - osztotta meg egy idősebb hölgy, aki meleg mellényt, egy téli kabátot és jópár meleg zoknit hozott. "Sok olyan ruha van, amelyet nem használok, és nagyon jó érzés, hogy tudom, mások használni fogják" - mondta. 

Egy másik nő szvettert, férfipulóvert, sálat akasztott ki a fogasra. "Már régen oda szerettem volna adni valakinek a ruhákat, de nem volt rá alkalmam. Most lett" - magyarázta. Egy másik férfi a Szabadságban olvasott az akcióról, fiatalkora kabátját hozta el, amelyet annak idején varratott. "Nagyon keveset hordtam. Nehéz kabát, de meleg, tiszta angol szövetből van" - osztotta meg. 

Az ötletet kölcsönvették

A kolozsvári Ingyen Fogas egyik kezdeményezője, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség segédlelkésze, Rácz Mária elmondta, az ötletet kölcsönvették, a közösségi hálón látták, hogy az akció Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend. "Nagyon jó kezdeményezés amiatt is, hogy nem kell felügyelni az adományozást, a folyamat önfenntartó. Azt látjuk, hogy nagyon nagy örömmel adják ezeket a ruhákat, így biztatok mindenkit, vegyen az is, akinek bár van otthon kabátja, de megtetszett egy a kínálatból" - magyarázta. Hozzátette, az akció addig tart, amíg hideg marad az idő.

Marosvásárhelyen már várták, hogy elinduljon az akció

Marosvásárhelyen a Nemzeti Színház és a Marosvásárhelyi Rádió a Keresztelő Szent János Római Katolikus Plébániával közösen csatlakozott a  karitatív eseményhez.

A főtéri római katolikus templom előtt meg-megálltak a járókelők, elolvasták a román és magyar nyelvű feliratot, akadt, aki felkasztott egy kabátot, más csak annyit mondott, jónak tartja a kezdeményezést, és délután visszajön, hoz magával egy-két télikabátot, amelyet már nem visel. "Milyen nagyszerű ötlet, nem vésznek kárba a már meglévő, de nem használt kabátok, és akinek nincs, az így ingyen hozzájuthat a meleg viselethez" – mondta Kedei Zoltán marosvásárhelyi festőművész, aki szintén megállt, és elolvasta a felhívást. "Még ma délután jövök és hozok én is" – tette hozzá. 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház bejárata előtt tele volt a fogas ottjártunkkor, meleg kabátot, sálat, sapkát hozott valaki, sőt még egy kézzel kötött, vadonatúj gyapjúzoknit is, hátha valakinek jól fog. "Kabátot hoztam, férfi és női viseletet, jó állapotban van mindkettő, jó meleg is, csak mi már évek óta nem vettük fel, gondoltam, kihozom ide" – mondta egy másik adományozó, aki elárulta azt is, hogy a magyarországi hírekben már napok óta figyelemmel követi a Szabad Fogas nevű akciót, és várta, hogy itt is kezdeményezze valaki. “Én a színházban hallottam erről, és amikor hazaértünk az előadásról, az első dolgom az volt, hogy átkutattam a szekrényt. Amit már öt éve nem vettünk fel, szatyorba raktam, hogy ma kihozhassam ide” – mondta egy hölgy. 

"Mi évek óta a rászorulóknak adjuk a megunt ruháinkat, ősszel vagy tavasszal kiválogatom, és beviszem az egyik alapítványhoz, ahonnan eljuttatják oda, ahol szükség van rá” – osztotta meg Katalin, aki két női és két férfi télikabáttal érkezett, mindkettő jó minőségű, még csak nem is divatjamúlt.

Nagyváradon meleg tea is jutott

„Akkor gyönyörű igazán, ha úgy teheti ide valaki adományát, hogy nem szeretné magát nevesíteni, és úgy veheti el valaki az adományt, hogy nem indokolja meg nekünk, miért kell neki vagy a gyermekeinek az a kabát, takaró vagy cipő” – mondta Sziráczki Katalin, a Nagyváradi Evangélikus Óvoda munkatársa. Szerdán 14 és 17 óra között munkatársaival és a Nagyváradi Evangélikus Egyházközség lelkészével, Mátyás Attilával egyetemben a Holnaposok szoborcsoportnál várták a fogassal és forró teával a rászorulókat a bihari megyeszékhelyen. 

A fogasra hamar felkerültek a kabátok, az asztalon fazékban állt a forró tea, melyet szintén az óvodában készítettek el. Mintegy hetven-nyolcvan adagot osztottak ki. Ottjártunk alatt adományozó is érkezett, és néhány meleg kabát is gazdára talált. Aki épp ráért, az kínálta a meleg teát, akadt jól öltözött fiatalember, aki az ára után érdeklődött, természetesen ő is kapott egy pohárral – ingyen. Bennünket, újságírókat is szeretettel kínáltak, de valami furcsa szemérem visszatartott, arra gondoltunk, van olyan, akinek nagyobb szüksége lehet a csikorgó hidegben a forró, cukros teára.

A hajléktalanszállóra viszik a megmaradt kabátokat

„Láttam ezt a kezdeményezést a híradóban. Az akciót egy fiatal indította, aki a budapesti Vígszínház elé helyezte ki a fogast. Azt gondoltuk, hogy ez egy olyan akció, amelyhez érdemes csatlakozni. Meghirdettük, és nagyon nagy lelkesedés fogadott, nemcsak az óvodából és nemcsak az egyházközségből hoztak már eddig is nagyon sok kabátot, hanem máshonnan is kaptunk” – mondta Sziráczki Katalin, akitől megtudtuk, hogy felhívásuk nyomán mintegy „kétautónyi” kabát gyűlt össze eddig. A megmaradt ruhákat a hajléktalanszállóra viszik - árulta el. 

Jövő héten levest osztanak

Megtudtuk, hogy nem egyszeri nekibuzdulásról van szó, az óvodában minden karácsonykor ruhagyűjtést szerveztek. Legutóbb hetven család adományozott, az összegyűlt holmit a bélfenyéri gyerekotthonba, illetve a Szent Angéla-házba vitték. 

Az utcai akció folyatódik, jövő csütörtökön szintén 14 óra körül ismét kikerül a fogas, ez alkalommal a December 1. parkba, ahol a ruhák mellett forró levest osztanak majd a hajléktalanoknak. Az eseményről szólnak a hajléktalanszállón is, és más alapítványokat is értesítenek, hogy idejében eljusson a hír azokhoz, akiknek egy tányér meleg leves is segítséget jelent a hideg napokban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?