Új iskolát építenek Kommandón a leégett helyére

A tűzvészben részben elpusztított kommandói általános iskola helyébe új tanintézményt építenek.

A Kovászna megyei tanács elnöke, Tamás Sándor elmondta: megvan hozzá a pénz, az akarat és a jogi lehetőség is, így új iskolát építenek Kommandón. Hozzátette: első lépésként próbálnak a gyorssegélyt szerezni a kormánytól, illetve majd kormánytámogatást is az új iskola építéséhez, de ha nem sikerül ezt kilobbizni önerőből, a megyei önkormányzat költségvetéséből építik meg az új ingatlant.

Tamás Sándor elmondta, a háromszéki önkormányzat január végi ülésén napirendre tűzik az ügyet, addig is előkészítik az előzetes dokumentációt, és mellékelik a megyei katasztrófavédelmi bizottság véleményezését is. A tanácselnök emlékeztetett, hogy eddig is segítették a településeket, ha híd omlott össze, vagy templom és iskola rongálódott meg, ezúttal is megtesznek minden tőlük telhetőt egy új kommandói iskola építéséhez.

Mint arról beszámoltunk, a hétfői tűzvészt követően a kommandói iskola megmaradt részében jövő héttől indítják újra az oktatást. A kommandói közoktatásban 102 gyerek jár, de ebből 20-an óvodások, akik külön épületben tanulnak. Ott van egy üres terem, ahová az előkészítős csoportot helyezik el. A megmaradt épületrészben pedig a két összevont elemi osztályt és három felső tagozatos osztályt kell jövő héttől elhelyezni. A helybéli lakosok egy emberként állnak a kommandói önkormányzat mellé, így közösségi összefogással próbálják használhatóvá tenni az iskola megmaradt részét.

A hétfői tűz során a kommandói Horn Dávid Általános Iskola épületének 25 százaléka, mintegy 360 négyzetméter vált a lángok martalékává. A kár óriási, hiszen elégett két informatika-labor, az iskola raktára, amelyben sportfelszereléseket tároltak, de odaveszett az intézmény teljes irattára és a 9 ezer kötetet számláló könyvtár is, illetve felrobbant az épületrészt kiszolgáló kazánház. A Kovászna megyei tanfelügyelőség arra kérte a kommandói önkormányzatot, hogy leltározzák fel, mi rongálódott meg, és nyújtsanak be egy igénylistát taneszközök, számítástechnika és kommunikációs segédeszközök pótlására.

A tűzvész hírére többen is támogatásukról biztosították a kommandóiakat, illetve adománygyűjtő akciók is indultak. Bancea Gábor, a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református egyházközség lelkésze Facebook-oldalán tett közzé felhívást. A lelkész a kommandói iskola volt diákjaként a sepsiszentgyörgyi egyházközségben fogadja a pénzbeli adományokat, és azokat az adományozók nevét tartalmazó listával együtt eljuttatja a kommandói iskola vezetőségéhez. Adományokat a gyülekezet székhelyén Sepsiszentgyörgyön, Gyöngyvirág utca 5. szám alatt fogadnak.

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu színház is Facebook-oldalán tette közzé a felhívást, amelyben Anna Maria Popa színházigazgató felhívja a figyelmet arra, hogy a lángok martalékává vált az iskola könyvtára és informatikai laboratóriuma. „Ha szeretnének könyvet adományozni az iskola könyvtára számára, behozhatják a színházba, és mi eljuttatjuk Kommandóra. A könyveket a színház előterében a kihelyezett ruhaállvány mellett levő dobozba tehetik be” - áll a román színházi társulat felhívásában.

Mint arról beszámoltunk, a Kovászna megyei tűzoltók megállapították: az okozta a tűzet, hogy a kommandói iskola kéménye meg volt rongálódva, és az abból kipattanó szikrák miatt lángra kaptak az épület fagerendái.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?