Csíkszeredában mínusz 29 fok volt

Hargita megyéből Csíkszeredában mérték kedden reggel az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét: mínusz 29 fokot mutattak a hőmérők. A városban kihűlve találtak egy haléktalant, megmentették az életét.

A megye többi településén is erős fagy volt kedd reggel: Gyergyóalfaluban mínusz 26, Székelyudvarhelyen mínusz 25, Maroshévízen mínusz 23 Celsisu-fokig hűlt a levegő, a Bucsin-tetőn pedig mínusz 20 fokot mértek reggel - tájékoztatott a Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ szakembere, Mihaela Stăncescu. 

A Hargita megyei lakosság hozzászokott az ehhez hasonlóan alacsony hőmérsékleti értékekhez, hiszen minden évben hosszú és fagyos téllel kell megbirkózniuk. A hajléktalanok számára azonban különösen nehéz ez az időszak. 

Kedd reggel Csíkszeredában kihűlve találtak rá egy 39 éves nőre, akiről köztudott, hogy pszichikai problémákkal küzd, és az utcán él. A Hargita Megyei Készenléti Felügyelőség sajtószóvivője, Alina Ciobotariu szerint 21,1 Celsius-fokos volt a testhőmérséklete, amikor rátaláltak, majd az elsősegélynyújtást követően 35,3 fokra emelkedett.

A nő eszméleténél volt, amikor a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályára szállították. Egy 39 éves, székelyudvarhelyi férfire a csíkszeredai vasútállomáson találtak rá a járőrök, és bekísérték a hajléktalanszállóra. 

Nem akadozik a fűtés

A csíkszeredai közművek igazgatója, Fekete Anna szerint a fűtésszolgáltatás problémamentesen működik a városban, nem kaptak jelentést az alacsony hőmérséklet okozta esetleges meghibásodásokról. 

Az előrejelzések szerint a következő napokban valamelyest enyhül az idő Hargita megyében: a keddről szerdára virradó éjszaka mínusz 20, szerdáról csütörtökre virradóra pedig mínusz 15, mínusz 18 Celsius-fok körül alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, és havazásra is számítani lehet. 

A januári hónap Hargita megyei hidegrekordját az 1985-ös esztendő tartja, amikor mínusz 38,4 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

Kapcsolódók

Kimaradt?