Összefogott a lakosság a sepsiszentgyörgyi hajléktalanokért

Egy Facebook felhívás nyomán példátlanul összefogtak a sepsiszentgyörgyiek a város területén fagyoskodó hajléktalanok megsegítéséért.

Hétvégén a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi vezetői és önkéntesei segélyjáratot indítottak, hogy segítsenek átvészelni a rendkívüli hideget az elhagyott épületekben éjszakázó hajléktalanoknak. Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára elmondta, néhány éve meleg teával keresik fel azokat a hajléktalanokat, akik a fagyos időjárás ellenére se vonulnak be az éjszakai szállóra.

Hétvégén az esti segélyjárat indulása előtt egy Facebook-bejegyzést tettek közzé, amelyben arra szólították fel a sepsiszentgyörgyieket, hogy segítsenek azoknak, akik a hideg ellenére a szabadban töltik az éjszakát. Tischler Ferenc elmondta, rövid idő alatt rengetegen reagáltak a felhívásra, a közösségi oldalon és telefonon is érkeztek felajánlások, így az önkéntesek egész éjszaka gyűjtötték és osztották a felajánlott élelmet, takarókat és meleg ruhákat. A Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára szerint az adakozók felajánlásaival megtöltötték a mikrobuszt.

Elsőként azokhoz a hajléktalanokhoz mentek, akiknek ismerték a lakhelyét, ezek főként a különböző vállalatok elhagyott épületeiben, többek között a fűtetlen vasutas házakban húzódtak meg. Hozzátette: segélyjáratuk során az ismert hajléktalanoktól tudták meg, hogy hol vannak még hasonló helyzetben élők a városban, így több helyre eljutottak, új helyszíneket fedeztek fel. Emellett egy olyan nem helybéli, kisgyerekes családra is bukkantak, akik lekésték a buszukat és kénytelenek voltak valahol meghúzni magukat éjszakára.

Tischler Ferenc úgy informált, az általuk felkeresett hajléktalanok számára nagy örömet okoztak a lakosságtól összegyűjtött ajándék élelemmel és meleg ruhákkal. Ugyanakkor próbálták rávenni őket, hogy hagyják el a rögtönzött menedékhelyeket, és vonuljanak be az éjszakai szállóra. Tapasztalatok szerint vannak, akik azért nem tesznek eleget a felkérésnek, mert attól tartanak, ha elhagyják a jelenlegi szálláshelyeiket, valaki elfoglalja azokat az ingatlanokat, amelyek nyáron védelmet biztosítanak számukra.

A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei tervezik, hogy néhány hét múlva megismétlik a lakosságot is bevonó segélyakciót. Az akciót úgy tervezik, hogy lehetőséget teremtsenek az adakozók és a rászorulók közti személyes találkozásra.

Rendhagyó segélyakciót indított a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház. „Győzd le a hideget a színházzal!” című akció révén megnyitják a Művész Mozi épületében berendezkedett társulat öltözőjét, egy állványra téli ruhákat helyeznek el, amelyeket bárki elvihet, de aki segíteni akar, az be is vihet oda meleg ruhákat. Anna Maria Popa, a román társulat igazgatója elmondta, naponta 9 és 16 óra között nyitják meg az öltözőt. Eddig mintegy 20 télikabátot gyűjtöttek adakozóktól, amelyeket kitisztíttattak és hétfőtől elvihetik a rászorulók.

Kapcsolódók

Kimaradt?