Rekordot döntött 2016-ban a parajdi sóbánya

Újabb rekordot döntött a 2016-os esztendőben a látogatók száma a parajdi sóbányában - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökséggel Sebestyén József, a bánya műszaki igazgatója.

Sebestyén tájékoztatása szerint 2016 különlegesen jó év volt idegenforgalmi szempontból: 640.000 személy fordult meg a sóbányában. A 2015-ös évben ez a szám 570.000 volt.Az igazgató által szolgáltatott adatok értelmében a 640.000-ből 366.700 személy idegenforgalmi látványosságként látogatta meg a bányát, a többiek viszont kezelésre érkeztek Parajdra, és legalább öt napot töltöttek itt. A havi elosztás tekintetében a legtöbb látogató augusztusban érkezett: 105.000 turista és 67.000 páciens.

Sebestyén József úgy véli, a növekvő létszám azzal is magyarázható, hogy sok román állampolgár, tartva az európai országokat fenyegető terrorveszélytől, inkább Romániában töltötte a szabadságát. Parajdra a hazai turistákon kívül sokan érkeznek Magyarországról és a Moldovai Köztársaságból is.

A sóbányát még ilyenkor is látogatják: múlt héten például naponta hatszáz vendéget regisztráltak. Ez részben az iskolai vakációnak tudható be, de annak is, hogy a Moldovai Köztársaságban sokan a Julián-naptár szerint, január 7-én ünneplik a karácsonyt.

A sóbányában egyébként most maximális hatásfokkal zajlik a munka, a létesítmény ugyanis szerződésben áll az Országos Autópálya-kezelő Társasággal, amelynek ebben az időszakban csúszásgátlásra használt sót kell szállítania.

A parajdi sóbánya látogatóknak kialakított csarnoka 120 méteres mélységben található. A gyerekeknek itt játszótereket hoztak létre, a mozogni vágyók edző irányításával tornászhatnak, asztaliteniszezhetnek, de étkezni is lehet, és ingyenes internet-csatlakozásra is lehetőség van. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?