Ötödik napja éhségsztrájkol a Zsil-völgyi bányászok két szakszervezeti vezetője

Ötödik napja éhségsztrájkol a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) petrozsényi székhelyének udvarán a lónyai bányászok érdekvédelmi szervezetének vezetője, Vasile Păduraru, valamint a korojesdi szénfeldolgozó üzem szakszervezeti bizalmija, Dorin Vezure. A livezényi szakszervezet vezetője, Lucian Enculescu egészségügyi problémák miatt megszakította az éhségsztrájkot - tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a Muntele szakszervezet ügyvezető igazgatója. 

Darius Câmpean hozzátette, hétfőn hivatalos átiratban tájékoztatja követeléseikről az államelnököt, valamint a miniszterelnököt. 

"Pénteken a CEH székhelyének udvarán azt mondták a lupényi bányászok, hogy folytatják a tiltakozást, lemennek a tárnákba, és nem jönnek fel onnan" - tette hozzá Câmpean. 

A szakszervezet ügyvezető elnöke azt is elmondta, találkozott két szociáldemokrata parlamenti képviselővel, illetve a Hunyad Megyei Tanács elnökével is, és kérte tőlük, járjanak közben annak érdekében, hogy a CEH igazgatótanácsának elnöke, Bogdan Stănescu menjen Petrozsénybe, és tárgyaljon az érdekvédelmisekkel. 

A lupényi bányászok január 3-án kezdték el a tiltakozást. Követeléseik között szerepel annak a vezetőségi döntésnek a visszavonása, miszerint az adminisztratív és kisegítő személyzet január hétfői napjain nem dolgozik, kérik továbbá a CEH vezetőségének lemondását, a munkavégzéshez szükséges alapvető körülmények biztosítását és a kollektív munkaszerződésbe foglaltak betartását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?