Új igazgató a Bolyai élén, iskolavezető nélkül a katolikus líceum

Maros megyében a tanfelügyelőség átadta az iskolaigazgatóknak és helyetteseiknek a kinevezésükre szóló iratokat. A versenyvizsgákon résztvevő mintegy 250 pályázóból hetvennek nem sikerült a vizsgája. Azokra az igazgatói állásokra, ahová senki nem pályázott, a tanári közösségnek kell kineveznie valakit, illetve, amennyiben ez nem történik meg, a tanfelügyelőségre marad a döntés – mondta Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes.

Illés Ildikótól azt is megtudtuk, hogy a megyében csupán öt-hat olyan tanintézmény maradt, kisebb falvakban, amelynek pillanatnyilag nincs igazgatója. Ezeket a problémákat mihamarabb orvosolják, hiszen, amennyiben nincs igazgató, az iskola dolgozóinak nincs, aki jóváhagyja a fizetésüket.

Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Elméleti Líceum élére új igazgató és igazgatóhelyettes került. Bálint Istvánt, aki szinte két évtizede vezeti a magyar tannyelvű gimnáziumot, Mátéfi István váltotta, az aligazgatót, Horváth Gabriellát pedig Hajdú Zoltán.

​Továbbra sem léphet be az iskolába Tamási Zsolt, a Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója. Fellebbezését ugyanis a marosvásárhelyi törvényszék elutasította, a szerdán hozott döntés értelmében Tamási továbbra sem léphet kapcsolatba azokkal, akik érintettek az ügyben, illetve ha külföldre szeretne utazni, azt csak az ügyész jóváhagyásával tehetné meg.

Illés Ildikót arról is kérdeztük, mi történik a továbbiakban, ki fogja helyettesíteni az igazgatót. A főtanfelügyelőhelyettes elmondta, hogy a főtanfelügyelő a minisztérimhoz fordult, kérte annak véleményét, de választ még nem kapott.

Mivel a katolikus líceum tanárai az igazgató iskolából való kitiltása után nem juthattak hozzá fizetésükhöz, a DNA decemberben jóváhagyta, hogy Tamási Zsolt néhány órára belépjen a tanintézménybe, és aláírhassa a fizetéseikhez szükséges iratokat. Ugyancsak decemberben a római katolikus templomokban gyűjtés folyt a tanárok anyagi megsegítésére, az így összegyűlt 26 ezer lejről ez után döntenek az érintettek.

Székely Szilárd, aki a líceum tanári közösségének nevében többször is nyilatkozott a sajtónak, most a Maszolnak azt mondta, egyelőre úgy néz ki, hogy folytatódik az áldatlan állapot, amíg nincs hivatalosan kinevezett igazgató, nincs fizetés, illetve a különböző szolgáltatók felé sem tudnak törleszteni. „Reméljük, ugyanúgy, ahogy decemberben, most is jóváhagyja a DNA, hogy bejöjjön Tamási Zsolt néhány órára és aláírja az iratokat” – fogalmazott Székely Szilárd.

Kapcsolódók

Kimaradt?