Éhségsztrájkba kezdett a marosnémeti hőerőmű 15 szakszervezeti vezetője

Éhségsztrájkba lépett csütörtökön reggel a marosnémeti hőerőmű 15 szakszervezeti vezetője. 

Annak a döntésnek az érvénytelenítését kérik, amely szerint heti négynaposra csökkentették a Vajdahunyadi Energetikai Komplexumnál (CEH) dolgozó adminisztratív és kisegítő személyzet munkaidejét - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a dévai szabad szakszervezetek (SLIED) vezetője, Mircea Crişovan. 

Az elnök szerint a kollektív munkaszerződésbe foglaltak betartása mellett kérik a CEH vezetőségének leváltását is. 

Mircea Crişovan hozzátette, az érdekvédelmi szervezet követeléseit tartalmazó listát csütörtökön a gazdasági minisztérium illetékeseivel is ismerteti a SLIED-et is tagjai között tudó Energetika Szakszervezet elnöke, Ioan Pisc. 

Szerdán kétszáz bányász tiltakozásként gyalog indult el a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH)  petrozsényi székhelye felé, ők szerda reggel nem voltak hajlandók elkezdeni a munkát a lupényi szénbányában. A tiltakozó vájárok azért indultak el munkáltatóik székhelye felé, mert kérésüket megtagadva délig a vállalat egyetlen képviselője sem jelent meg, hogy tárgyalásba kezdjen a szakszervezeti vezetőkkel. 

Az energetikai komplexumnak összesen mintegy 5300 alkalmazottja van a lónyai, lupényi, a livezényi és zsilvajdejvulkáni bányában, valamint a parosényi és marosnémeti hőerőműnél. 

A CEH vezetőségének döntése értelmében az adminisztratív és kisegítő személyzet január hétfői napjain nem dolgozik, így fizetésének csak 75 százalékát kapja meg. Ezzel az intézkedéssel a vállalat 1,6 millió lejt spórol meg, az összeget a szénkitermeléshez szükséges eszközök vásárlására fordítaná.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?