Másodfokú hóviharriadó van, nagy havazásra figyelmeztetnek

Elsőfokú hóriadót rendelt el csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére. A figyelmezetés csütörtök este 10 órától péntek este 8 óráig tart, és többek között Kovászna és Brassó megyéket is érinti.

Az "sárga" megyékben kiadós mennyiségű havazásra számíthatunk, a szél erőssége pedig Dobrudzsa, Havasalföld nagy részén és Moldova déli részén az 50-70 kilométer/órás sebességet is elérheti. A hegyekben ez az érték a 80-90 kilométer/órás sebességet is meghaladhatja.

A meteorológiai szolgálat hóvihar miatt szintén csütörtökön másodfokú riadót rendelt el pénteken 02 és 18 óra között. A nagy erősségű szél a "narancssárga" zónában elérheti a 70-85 kilométer/órás sebességet. 

Szombat virradóra szintén hóviharriadót bocsátott ki a szolgálat. A keleti megyéket érintő figyelmeztetés péntek este 8 órától szombat reggel 10 óráig tart. Az érintett régióban a szél erőssége 50-55 kilométer/órás sebességre is felerősödhet, a hófúvás jelentősen ronthatja a látási viszonyokat. 

Péntektől a jövő hét elejéig fagyra kell számítani az ország egész területén. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok között alakulnak. 

Több hókotrót és csúszásgátló anyagot szóró gépet vetnek be a Máramaros megyei útkarbantartó cégek, hogy a főbb útvonalakon biztosítani tudják a zavartalan közlekedést. Az elmúlt órákban lehullott nagy mennyiségű hó eltakarítására négy gépet más megyékből hoztak. Az 1C jelzésű országúton Kisnyíres és Nagybánya között eggyel több hóeltakarító gépet vetettek be, az éjjel folyamán pedig másik három gépet a Gutin- hágóhoz irányítottak. Az estétől összesen 11 hóeltakarító géppel dolgoznak a Gutin-hágónál, reggeltől pedig bevetnek két hómaró gépet is, a járható útfelület szélesítése érdekében. A Felsőbánya és Krácsfalva közötti szakaszon korlátozták a 7,5 tonnánál nagyobb kamionok közlekedését. A sípályák fele vezető utakon nem szabad az utak szélére parkolni, hogy a gépjárművek ne akadályozzák a forgalmat. 

Kimaradt?