Pénzbírsággal sújtják azokat a külföldön dolgozó szülőket, akik magára hagyják gyermeküket

Szigorítottak a gyermekvédelmi törvényen, így minimum 500 lejes pénzbírsággal sújthatók azok a külföldön dolgozó szülők, akik felügyelet nélkül hagyják gyermeküket - hívta fel a figyelmet Kulcsár Krisztina. A Kolozs megyei szociális asszisztens levélben kereste fel szerkesztőségünket, hogy figyelmeztessen, jövőtől ellenőrizni fogják azokat a szülőket, akik külföldön vállalnak munkát.

Kulcsár Krisztina megkeresésünkre beszámolt arról, hogy minden iskolától kikérték a szociális hivatalok azoknak a gyermekeknek a névsorát, akik érintettek, ezt követően minden szülőt megpróbálnak informálni, a bírságokra csak ez után kerülhet sor.

A gyermekvédelmi törvény szerint azokban az esetekben, amikor mindkét szülő (vagy az egyedülálló szülő) munkavállalóként külföldre megy több hónapra, köteles jelezni a polgármersteri hivatalnál távozását. Minderre azért van szükség, hogy hivatalos felügyelővé válhasson az a személy, akire maradnak a gyermekek, amennyiben pedig nincs ilyen személy, a hivatal kijelölhessen egyet.

Kulcsár Krisztina elmondta, amennyiben a gyermeknek nincs hivatalos felügyelőjük:

  • nem lesz például, aki beleegyezését adja egy nagyobb műtéti beavatkozásba, ha a gyermeknek baja esik
  • az iskolai kirándulások alkalmával nem lesz, akitől hivatalos beleegyezést lehetne szerezni
  • nem kérvényezhet a gyermek nevében senki szociális juttatást vagy egyéb segélyt.

Hozzátette, ugyanakkor egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy a gyermek hivatalos felügyelet mellett biztonságban érezheti magát. 

A következő iratokra van szükség ahhoz, hogy a szülő elindíthassa az eljárást:

  • nyilatkozat arról, mettől meddig kíván külföldön tartózkodni munkavállalóként, és melyik országban fog dolgozni
  • a szülő/szülők személyi igazolványának másolata
  • a felügyelettel megbízott személy személyi igazolványának másolata, orvosi igazolás arról, hogy képes ellátni a gyermeket/gyermekeket, illetve erkölcsi bizonyítvány arról, hogy nem büntetett előéletű
  • a gyermek keresztlevelének másolata, ha 14 éven aluli
  • a gyermek keresztlevelének és személyi igazolványának másolata, ha 14 éven felüli
  • elérhetőség
  • igazolás arról, hogy a gyermek/gyermekek iskolába járnak

Kulcsár Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy hivatalos felügyeletet többek között csak a nagyszülők, illetve a szülők testvérei vállalhatnak. Amennyiben a felügyelettel megbízott személynek nem állnak rendelkezésére a gyermekek ellátásához szükséges anyagi források, támogatást igényelhet. 

Ha a szülők elmúlasztják bejelenteni távozásukat, és ez a megyei szociális felügyeleti és kifizetési ügynökség tudomására jut, pénzbírsággal sújthatók. Amennyiben a gyermeknek baja esik, a szülők akár büntetőjogi felelősségre is vonhatók.

A szociális asszisztens szerint ezért volt szükség a szigorításra, mert rengeteg szülő hagyja felügyelet nélkül, vagy nem megbízható felügyeletre gyermekét, így rengeteg kiskorú marad ki például az iskolából. "Volt olyan eset, hogy a külföldre ment szülők teljesen magára hagyták 12 éves gyermeküket, aki egyedül tartotta fenn magát. Ő fizette a számlákat, egyedül ment orvoshoz, magára főzött stb. Ezeket az eseteket szeretnék elkerülni" - mondta Kulcsár Krisztina. 

Hozzátette, azon a Kolozs megyei településen, ahol szociális asszisztensként dolgozik, körülbelül 40 olyan gyerekről van tudomásuk, akiknek mindkét szüleje vagy az együdálló szülő külföldre ment munkát vállalni, és mindössze egyetlen szülő gondoskodott hivatalos felügyeletről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?