Továbbra sincs igazgatója a római katolikus líceumnak Marosvásárhelyen

Elege lett a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum szülői közösségének a bizonytalan helyzetből, és felkérték a Maros megyei prefektúrát, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalt, valamint a megyei tanfelügyelőséget, hogy fogalmazzák meg hivatalos álláspontjukat az iskola helyzetével kapcsolatban. 

A szülői közösség nevében kedden három kérvényt is iktattak, amelyben a közérdekű információhoz való jogot biztosító, 2001/544. számú törvényre hivatkozva kérik a helyzet tisztázását. György Annamária, a szülők képviselője a Maszolnak elmondta, a törvény értelmében tíz napon belül választ kell kapniuk. 

A szülők azért fordultak a három hivatalhoz, mert még mindig tisztázatlan a római katolikus líceum helyzete és ügye. A felfüggesztett igazgató, Tamás Zsolt helyére a tanfelügyelőség nem nevezett ki másik személyt, annak ellenére, hogy a tanári közösség kifejezte óhaját és megnevezte Székely Szilárdot is. Székely Szilárd tanártársaival együtt sajtótájékoztatón számolt be az iskola jelenlegi helyzetéről:

„Nem hagyjuk az iskolát, az iskoláért dolgozunk” – mondta, hozzátéve, hogy az iskola létjogosultságát nem lehet kétségbevonni, nem kell annak megszüntetésétől tartani.
Az viszont megnehezíti a tanári közösség tevékenységét, hogy még mindig nincs hivatalosan kinevezett vezetője a tanintézménynek - magyarázta. Ami nem csak azért baj, mert nem jutnak hozzá a fizetésükhöz, hanem a késlekedés az adminisztratív tevékenységet is hátráltatja - hangzott el. Például a tanulók autóbuszbérlethez, vagy más kedvezményhez szükséges igazolást nem kaphatják meg, a pedagógusok különböző szakmai kurzusokat végeztek, amiért fizetni kellene.

Következik a téli vakáció, ami azt is jelenti, hogy a tanároknak kérvényezniük kell a pihenőszabadságot, amennyiben azt nem hagyja jóvá senki, nem mehetnek szabadságra. „Dolgozni dolgozhatunk, szabadságra nem mehetünk” – hívta fel a figyelmet Antal Gyöngyvér román-latin szakos tanár, aki arra is kitért, hogy az Unirea-líceumban tanító kollégáikkal milyen a viszonyuk.

„Már nem csak az jellemző, hogy egyoldalú a köszönés, hanem számon kérték, hogy mit szervezett a díszteremben diákjainknak a Lórántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület, holott azt mindkét intézmény használhatja, anélkül, hogy be kellene számolnia a tevékenységéről” – mondta a tanárnő.

Törvényesen működik az iskola

A római katolikus líceumnak összesen 405 tanulója van, az előkészítő osztálytól a 12. osztályig. A tanárok arra is felhívták a figyelmet, hogy a szülők nyugodtan beírathatják gyerekeiket az előkészítőbe, illetve azok a felnőttek, akik nem rendelkeznek érettségivel, jelentkezhetnek esti líceumba. Az iskola törvényességét az is bizonyítja, hogy tavaly a tanárok a minisztérium által meghirdetett állásokra versenyvizsgával kerültek be, az érettségiző diákok is a minisztérium által kibocsátott oklevelet kaptak.

A Maszol érdeklődésére elmondták, a két hete szervezett utcai tüntetés felrázta a magyarságot, szimpátiát ébresztett a közösségben az iskola iránt, és olyanok is kezdtek érdeklődni, akik nem is tudták korábban, hogy létezik az intézmény. Az iskolából nem távozott senki, nem jelezte egy szülő sem, hogy elvinné a gyerekét másik intézménybe.

„Ahhoz, hogy valaki távozhasson, kérvényeznie kell azt, amit az igazgatónak kell aláírnia. Mivel igazgatónk nincs, kérvényeket sincs ki aláírjon” – mutatott rá az ördögi körre Székely Szilárd, hozzátéve, meggyőződése, hogy a tanfelügyelőségen nem mernek felelősséget vállalni, ezért késlekedik egy igazgató-helyettes kinevezése.

Tamási Zsolt óráit Kolozsvári Szilárd és Székely Szilárd vállalta át, fizetség nélkül, minthogy azt sincs, akinek jóváhagynia. A tanítás megszakítás nélküli, folyamatos, a diákoknak a hivatali huza-vonából nem kell érezniük semmit - hangzott el. Hogy meddig tart, vagy tarthat ez a folyamat, arról a tanároknak nincs tudomásuk. Amennyiben nem oldódik meg a helyzet, további lépéseket szándékoznak tenni, még egy következő tüntetés sem elképzelhetetlen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?