Sokadjára halaszt az alkotmánybíróság a melegházasság ügyében

Negyedjére halasztotta el az alkotmánybíróság annak kérdésében, hogy egy külföldön legálisan megkötött melegházasság joghatásait milyen mértékben, milyen vonatkozásban lehet elismerni Romániában. Az alkotmánybírósághoz egy román és egy amerikai férfi (Relu Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton) fordult jogorvoslatért, akik Brüsszelben kötöttek házasságot. 

Az alkotmánybíróság elnöke, Valer Dorneanu elmondta, ezúttal az alkotmánybíróság kíván a luxembourgi Európai Unió Bírósághoz fordulni egy sereg kérdéssel. A kérdéseket december 15-e környékén küldik el, és várhatóan egy-két hónapon belül kapják meg a válaszokat.

Mint arról már beszámoltunk, októberben maga a meleg pár kérte az alkotmánybíróságot, hogy kérje ki ügyükben az Európai Unió Bírósága álláspontját. A taláros testület helyt adott a kérésnek. Az Agerpres tájékoztatása szerint a pár ügyvédje, Iustina Ionescu konkrétan azt kérte a testületől, hogy kérje az Európai Unió Bíróságától a "házasfelek" fogalom tisztázását, és fejtse ki, mit ért az európai törvénykezés az európai polgárok egyenlősége alatt. 

A meleg pár ügyét az alkotmánybíróság először júliusban tárgyalta, azóta negyedszer döntött úgy, hogy halaszt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?