Nem adják fel az Apáczaiban: rajzkörrel kompenzálják a jóvá nem hagyott osztályt

Rajzkörrel kompenzálja a tanév közben megszűnő ötödikes képzőművészeti osztályt a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum. A heti rendszerességgel működő délutáni foglalkozást a Kolozs megyei tanfelügyelőség engedélyezte - tájékoztatott Vörös Alpár István iskolaigazgató. 

"Ha már a magyar ajkú diákoknak nem adott lehetőséget a tanfelügyelőség az anyanyelvi képzőművészeti oktatásra, legalább ebben nyitott fülekre találtunk" - mondta az Apáczai-iskola vezetője. Az államilag támogatott rajzkör elsősorban annak a 16 ötödikes gyermeknek szól, akik tanév közben szembesültek azzal: a szóbeli ígéretek ellenére nem tanulhatnak képzőművészetet. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Vörös Alpár István igazgató múlt szerdán jelentette be az érintett szülőknek az osztály megszűnését, miután előzőleg úgy tűnt, hogy az ügy megoldódott, és a 16 képzőművészetis diák el is kezdte a tanévet.  Az igazgató a Maszolnak azzal indokolta a döntést, hogy csak szóbeli ígéretet kaptak az oktatási minisztériumtól az osztály jóváhagyására, és nem mertek kockáztatni.

Megkeresésünkre Király András kisebbségi oktatásért felelős államtitkár úgy tájékoztatott, az osztály beindításának igénylése határidőn túli kérés volt, ezért senki sem akart bevállalni a minisztériumban egy esetleges törvénytelenséget. Csoma Botond  Kolozs megyei RMDSZ-elnök szerint az oktatási minisztérium mulasztott az ügyben, mert nem küldte el a főtanfelügyelőségnek a hivatalos iratot a jóváhagyásról, amely felülírta a tanfelügyelőség korábbi elutasító döntését. Az ügyről bővebben itt és itt olvashat. 

Vörös Alpár István igazgató elmondta, nem tettek le arról, hogy jövő tanévre ismét kérvényezzék a szóban forgó ötödik osztályt. "A diáklétszámtól fog függni, mekkora lesz a kérvényezés esélye, ezt elemezni fogjuk. A mostani előkészítő osztályainkat viszont már úgy indítottuk be, hogy a két párhuzamosan futó osztály közül az egyik képzőművészeti, a másik intenzív angol irányultságú" - mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?