Nem csak Székelyföldön tombol a hóvihar, a fővárosban balkonok szakadtak le

Románia több térségében áramkimaradásokat és közlekedési gondokat okozott az erős szél és hófúvás vasárnap.

Bukarestben húsz autót rongáltak meg a szombat éjszakai viharos szélben kidőlt fák, egy tömbház több balkonja is leszakadt. Kolozsváron három autót rongált meg a vihar. 

Az erdélyi megyékben is, a Keleti-Kárpátokban a Moldva felé vezető közúti átkelők egy részén forgalomkorlátozást vezettek be a 7,5 tonnánál súlyosabb tehergépkocsik számára. A bukovinai Suceava megyében a havazás fennakadásokat okozott a közlekedésben, a még nyitva lévő hágókon ugyanis csak lépésben tudnak haladni a nyergesvontatók.

Az ország szinte teljes területén (Partiumot és a Bánság alföldi részét kivéve) első fokú (sárga) meteorológiai riasztás van érvényben vasárnap estig (keleten hétfő délig) az erős szél miatt. Országszerte mérsékelten havazik, a széllökések elérik az óránként 60-70, helyenként akár 90 kilométeres sebességet is. A Keleti- és Déli-Kárpátok térségére narancssárga riasztást adtak ki, mivel a hegyekben jelentősebb mennyiségű havazásra és hófúvásra lehet számítani, az 1400 méternél magasabb részeken óránként 90-100 kilométeres sebességű széllökések vannak. A hófúvás miatt a látótávolság 50 méter alá csökken.

Szeben megye: 34 centiméteres hóréteg alakult ki a Bâlea-tónál

34 centiméteres hóréteg alakult ki a Fogarasi-havasokban levő Bâlea-tónál, amelyet kizárólag felvonóval lehet megközelíteni. 

Autóval csak a Bâlea-vízesésig lehet eljutni, innen felvonó visz a Bâlea-tóhoz. Az oda-vissza jegy személyenként 60 lejbe kerül. 

A Szebeni-havasokban található Szebenjuharoson (Păltiniş) 26 cm-es a hóréteg, az üdülőközpont felé vezető utat megtisztították a hótól, de téli körülmények között zajlik a közledés a környéken. 

Hunyad megye: 80 cm-es a hóréteg a Páringon

Sífelvonóval terveznek a Zsil völgyében található Páring-üdülőtelepről Petrozsénybe szállítani több gyereket. Az iskolások táborban voltak ott, és ma kellene hazautazniuk, az elmúlt órákban hullott jelentős mennyiségű hó miatt azonban autóbusszal nem lehet közlekedni a környéken - nyilatkozta a Hunyad megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat vezetője, Ovidiu Bodean. 

"A gyerekek biztonságban vannak. Amennyiben le kell hozni őket a Páring-üdülőtelepről, ez csak felvonóval lehetséges. Rendre fogjuk leszállítani őket, hegyimentők felügyelete alatt" - mondta Bodan. 

A hegyimentő-szolgálat vezetője hozzátette, egész éjszaka havazott a Páringon, vasárnap reggel 80 centiméteres volt a hóréteg vastagsága. Ugyanakkor erős szél fúj, felkavarva a havat, emiatt járművekkel lehetetlen megközelíteni a telepet. 

Hunyad megyében narancssárga jelzésű hóriadó van érvényben hétfő délelőtt 11 óráig. 

Hétfőtől várhatóan mérséklődni fog a szél, csak néhány moldvai megyében okozhat még gondot a hófúvás.

Itt olvashatja, hogy Székelyföldön mekkora károkat okozott a hóvihar. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?