Megszűnik a „székely terroristák” házi őrizete

Megszűnik a székelyföldi merényletkísérlettel vádolt Beke István és a felbujtással vádolt Szőcs Zoltán házi őrizete. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) nem fellebbezett ugyanis az e kényszerintézkedést hatósági felügyeletre enyhítő november 4-ei bírósági döntés ellen.

A végzést néhány napja kimondó bukaresti táblabíróság illetékese az MTI-nek elmondta, pénteken értesítették a rendőrséget a kényszerintézkedés enyhítéséről.

A hatósági felügyelet idejére megtiltják Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, hogy közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba lépjenek egymással vagy az ügy tanúival, nem vehetnek továbbá részt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a Szent László Serege egyesület rendezvényein, engedély nélkül nem hagyhatják el Romániát, és időközönként jelentkezniük kell a hatóságoknál.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt tavaly decemberben vették őrizetbe. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) azt állította, hogy december elsején, a román nemzeti ünnepen petárdákból összeállított bombát akartak robbantani Kézdivásárhelyen, az ünneplő románság közelében.

A HVIM két székelyföldi vezetője ellen május 19-én emeltek vádat: Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?