Életet is menthet: szombattól kötelező az elektronikus kórlap

Több mint két év halasztás után szombattól kötelező az elektronikus kórlap használata az egészségügyben - tájékoztat az economica.net.

Az elektronikus kórlap digitális formában tárolja az összes páciens adatait a betegségeiről, allergiáiról, eddigi kezeléseiről, családtagja egészségi állapotáról stb. A kórlapok szó szerint életeket menthetnek, a saját adataihoz pedig bárki pillanatok alatt hozzáférhet.

Szombattól a családorvosoknak kötelező lesz létrehozniuk az e-kórlapokat a hozzájuk tartozó betegről. A kórlapok használata minden egészségügyi szolgáltatást nyújtó, magán- és közkórházban dolgozó orvosnak, laboránsnak kötelező, függetlenül attól, hogy a beteg biztosított-e vagy sem.

A kórlapon lévő információk titkosítottak, és a páciensen kívül csak az orvos férhetnek hozzá. A kórlapot megtekintéséhez csupán a személyi számot kell megadni. Így bárki ellenőrizheti például, hogy azt a kezelést kapta-e, amelyet a rendszerben feltüntettek. 

Az egészségügyi kártya és az e-recept után az e-kórlap bevezetésével szeretnék visszaszorítani a visszaéléseket. Az átláthatóság célja, hogy az egészségbiztosító csak azokat a szolgáltatásokat térítse meg, amelyet a beteg tényleg megkapott.

Kapcsolódók

Kimaradt?