Szolidaritásáról biztosította a gyulafehérvári Státus a marosvásárhelyi iskolaügy gyanúsítottait

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye vagyonát kezelő Státus alapítvány nyilatkozatban fejezte ki, hogy bízik a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozása miatt ügyészségi eljárás alá vont Tamási Zsolt-József iskolaigazgató és Stefan Somesan főtanfelügyelő ártatlanságában.

A marosvásárhelyi gimnázium épületeinek a tulajdonjogával is rendelkező Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány nyilatkozatát elnöki minőségében Jakubinyi György érsek, az igazgatótanács elnökeként pedig Holló László írta alá. A nyilatkozat aláírói leszögezték: bíznak benne, hogy az igazságszolgáltatás igazolja Tamási Zsolt-József ártatlanságát, és azért imádkoznak, hogy az igazgató ne veszítse el hitét az igazságszolgáltatás korrektségében, és megerősödve kerüljön ki a megpróbáltatásokból. 

Ștefan Someșan esetében kijelentették: a főtanfelügyelő a marosvásárhelyi magyarság jogos igényének tett eleget a törvényes előírásokat betartva, és reményeik szerint bizonyítást nyer ártatlansága.

Mint korábban írtuk, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA pénteki közleménye szerint Ștefan Someșant hivatali hatalommal való visszaéléssel, és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt-József igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítják.

A hatvan napra hatósági felügyelet alá vont Tamási Zsolt-József a kényszerintézkedés idején nem gyakorolhatja igazgatói teendőit, nem léphet be az iskolába, és nem veheti fel a kapcsolatot az ügyben érintett személyekkel. A DNA kérésére a Maros megyei törvényszék Ștefan Someșant 30 napra házi őrizetbe helyezte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?