Mégis megszavazták a szemétszállítóval kötött szerződés meghosszabbítását Aradon

FRISSÍTVE: Nem szavazták meg a szociáldemokrata tanácsosok a köztisztasági vállalattal kötött szerződés meghosszabbítását, mire a liberálisok kukászsákokat raktak le a pártszékházuk előtt. 

A november elsejével lejáró szemétszállítási szerződés kéthónapos meghosszabbítása is napirendre került pénteken az Aradi Helyi Tanács ülésén. Az előterjesztés szerint a következő közbeszerzési versenytárgyalásig kellett volna meghosszabbítani a megállapodást a Polaris Holdinggal, de a szociáldemokrata tanácsosok tartózkodtak a voksolástól, így a határozattervezet nem ment át.

Az egyszerű többség helyett kétharmados többség kellett volna, vagyis 16 voks. A városháza sajtóközleménye szerint a Nemzeti Liberális Párt városatyái a két RMDSZ-es és a független képviselővel együtt 14 szavazatot adtak le, ám a jelenlévő hat szociáldemokrata tanácsos nem élt a szavazati jogával. Azzal érveltek, hogy nem készült tanulmány a szerződés lejártának következményeiről, és nem tájékoztatták őket időben a kérdésről. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a megyeszékhelyen és a megyei közgyűlésben is ellenzékben lévő tanácsosok minden alkalommal akadályozzák a közérdekeket érintő, a többségben lévő liberálisok által beterjesztett tervezeteket.

Călin Bibarț liberális alpolgármester szerint november elseje, vagyis a szerződés lejárta után nincs lehetőség annak meghosszabbítására, így keddtől nem szállítják el a kommunális hulladékot. Még péntek délután összehívták a helyi katasztrófavédelmi bizottságot, amely járványveszélyre figyelmeztetett – mondta Bognár Levente RMDSZ-es alpolgármester. Szombat délutánra rendkívüli tanácsülést hívtak össze a szemétszállítás kérdésének megoldására. „Most már az szerepel az előterjesztésben, hogy milyen veszélyt jelent majd a lakosság egészségére, ha az utcán marad a szemét. Persze, ez még nem garancia arra, hogy meglesz a szükséges szavazatszám” – tette hozzá az elöljáró. A liberális aktivisták, Bogdan Boca városi tanácsossal és Sergiu Bîlcea megyei tanácsi alelnökkel az élen ízelítőt adtak a szociáldemokratáknak abból, hogy milyen lesz, ha nem szállítják el a szemetet a városból: vagy féltucat zsák hulladékot hagytak a szociáldemokraták pártszékháza előtt.

FRISSÍTÉS: A szombat délutáni rendkívüli tanácsülésen mindenki megszavazta a szerződés meghosszabbításáról szóló előterjesztést. Bognár Levente alpolgármester elmondta, hogy a nyilvános ülésen a szemétszállítási vállalat egyes alkalmazottai, illetve több lakótársulás képviselője is megjelent – persze, nem tudni, hogy az érdeklődés vezette őket, vagy a liberálisok biztatására jöttek el. „Ennek hatására, vagy sem, de a szociáldemokraták is megszavazták a tervezetet, akik úgy tettek, mintha előző nap mi sem történt volna” – jegyezte meg az RMDSZ-es elöljáró. Tájékoztatásul hozzátette: azért volt szükség a november elsején lejáró szemétszállítási és köztisztasági szerződés meghosszabbítására, mert a megyei tanács által kiírt regionális hulladékszállítási tender egy fellebbezés miatt függőben van, ezért késett az új megbízás aláírása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?