A medve ne legyen védett állat Hargita megyében – javasolja Borboly Csaba

Vegyék ki a medvét a védett állatfajok kategóriájából, legalábbis Hargita megye területén, hisz ma már túlszaporulatról beszélgetünk, nem védelemről – állítja Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke a hét végén Erdőszentgyörgyön megtartott VI. Székelyföldi Vadásznapokon Hargita megyei, háromszéki és marosszéki vadászokkal egyeztetett a medvekérdésről, a következtetéseiről pedig a blogján számolt be a találkozósorozat után.

A politikus szerint Hargita megyében felül kell vizsgálni a medvék védett státusát, mert ezek az állatok túlszaporodtak. Borboly kifejtette az amúgy hamis „hivatalos” adatokkal számolva is négyévente megduplázódik a medvepopuláció. Hasonló problémával küzd Hargita mellett több megye is, ezért az összefogást sürgeti a megyeelnök.

Mint ismert, a tanácselnök korábban petíciót is kezdeményezett a medvekilövési kvóták ügyében, amelyet a környezetvédelmi minisztériumhoz juttattak el, Hargita, Kovászna, Maros és Brassó vezetői pedig szintén a környezetvédelmi tárcához fordultak segítségért a vadkárokra és az emberéletek veszélyeztetettségére hivatkozva.

Kapcsolódók

Kimaradt?