Kereskényi volt a melegházasság elleni tüntetés egyik szónoka

Mintegy 200 személy vett részt szombaton délben a melegházasság ellen tartott a szatmárnémeti nagygyűlésen. A szónokok egyike Kereskényi Gábor polgármester volt.

A Koalíció a családért nevű szervezet által kezdeményezett demonstráció résztvevői azt követelték, hogy az alkotmány "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként" határozza meg a családot, a jelenlegi alaptörvény ugyanis "házastársakat" említ.

Mihai Micula baptista lelkész, a szervezet szatmárnémeti képviselője szerint az alkotmány 48-as cikkelyének módosítását valamennyi keresztény egyház támogatja. Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester emlékeztetett: képviselői mandátuma alatt volt egy kezdeményezés a 48-as cikkely megváltoztatására, de az elakadt a parlamentben.

„2014-ben több kollégámmal együtt benyújtottunk egy módosító indítványt a képviselőházban, ám az megfeneklett, miután Crin Antonescu lemondott az alkotmánymódosító bizottság éléről. (...) Az, hogy most itt vagyunk, nem azt jelenti, hogy nem vagyunk toleránsak, nem azt jelenti, hogy nem vagyunk keresztények, de látják önök is, hogy mi történik. Mások jönnek a nyakunkra, és nekünk kötelességünk megvédeni a keresztény értékeket, és itt, etnikumtól függetlenül, a szatmári őslakosok, valamennyien keresztények vagyunk” – idézte az Agerpres Kereskényi Gábor RMDSZ-es polgármestert.

Mint ismert, a napokban a Koalíció a családért állásfoglalásra szólította fel a melegházasság ügyében Klaus Johannist. Az államfő azt nyilatkozta: maga is egy etnikai és vallási kisebbséghez tartozik, és a maga részéről a tolerancia, a bizalom és nyitottság híve. „Hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni” – fogalmazott Johannis, aki a bírálatözön miatt kénytelen volt nyilatkozatán finomítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?