Kibédre érkeznek a „vizuális értékmentők”

Kibéden szervezik meg október végén az Orbán Balázs nevét viselő 34. dokumentarista fotótábort, adta hírül a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. A minden évben máshol megszervezett tábor célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése.

Október 21–28. között a piroshagymájáról (lilahagyma) és gyapjúszőtteseiről híres Kibédre érkeznek a „vizuális értékmentők”. A hagymatermesztésnek, amely e vidék legkülönlegesebb, mezőgazdasághoz kapcsolódó sajátossága, itt évszázados múltja van, annak fellendülése azonban az első világháború utáni időszakra tehető. A 90-es évektől a helyi termelők a falut átszelő országút mindkét felén, kapujuk elé kirakodva árusítják terményeiket, kihasználva a tranzitforgalom lehetőségeit.A fenyőágas és barackmagos szövésmintákat még ma is művelik Kibéden. A legrégebbi és legeredetibb modellek mértani formákat utánoztak: keskeny és széles csíkok, téglalap, kereszt, csillag. A település legismertebb ipari létesítménye a Szilveszter család gyapjúfésüldéje és szövödéje, amelynek alapjait még a 19. század első felében fektették le a család ősei.

2015-ben Homoródszentmárton látta vendégül a dokumentarista fotósokat, az ott készült anyagból szeptemberben kiállítást szerveztek a kibédi kultúrotthonban, hogy ízelítőt adjanak a település lakóinak az október végi táborban résztvevő fényképészek munkájából.

A fotótáborban résztvevő fényképészek: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Bartók Izabella (Sepsiszentgyörgy), Egyed József (Lövéte), Erős Erika (Kolozsvár), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy), Fekete Réka (Székelyudvarhely), Kelemen Lajos (Sepsiszentgyörgy), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Kibédi Sándor (Székelyudvarhely), Tordai Ede (Marosvásárhely), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?