Jövő hétig lehet jelentkezni a VII. Bölcs Diákok vetélkedőre

Milyen utcában laktak a dédszüleim? címmel zajlik idén októbertől a jövő év augusztusáig tartó VII. Bölcs diákok országos szintű vetélkedő – közölték a szervezők kedden Kolozsváron.

Az interdiszciplináris vetélkedő egyik fő célja az olvasási készségek fejlesztése, illetve a különböző területek közti összefüggések megértése – hangzott el. A vetélkedőre október 28-ig lehet jelentkezni.

Tavaly közel hatszáz diákot sikerült toborozni – mondta el Kandó Noémi, a Communitas Alapítvány pályázati irodavezetője.

Molnár Galaczi Júlia, a feladatlapok összeállítója rámutatott, az idei témával arra ösztönzik a diákokat, hogy saját kutatásokat végezzenek identitásuk megerősítésére, és hogy személyesebbé tegyék azt a történelmet, amelyet ők pusztán elméleti szinten sajátítják el az iskolában.

Egy irodalmi művet választanak ki, amelyekhez kapcsolódnak majd a más területekről érkező kérdések - a képzőművészettől a zenéig, a kémiától a matematikáig. A diákoknak egy hónap áll rendelkezésükre, a munkát pedig maguk osztják fel egymás közt – hangzott el. Az olvasásra nevelés fontos cél, ahogy az is, hogy az internetet kutatómunkára használják.

A megmérettetés már tavaly kibővült egy televíziós vetélkedővel, amelynek elődöntőjére tíz csapatot vártak, a döntőjére négyet. Itt előzetes felkészülés szükséges, de a rögtönzés képessége is legalább ugyanilyen fontos  ez a megoldás idén is megmarad.

A vetékedőről több információt itt lehet elérni. Jelentkezni október 28-ig lehet elektronikus formában ezen a honlapon

Tehetséggondozás másként

Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese kiemelte, fontos tapasztalat, hogy a verseny erősíti a csapatszellemet, a vetélkedőn kellemes, ám mégis hatékony tehetséggondozás zajlik. „A versengők összeszoknak, nem hagyjuk őket pihenni, folyton vannak tevékenységek, amelyek mozgatják a közösséget” – fogalmazott a rektorhelyettes.

A tavalyi élménytáborban megtapasztalta, hogy jól szervezett, gördülékeny programban vehettek részt a diákok, amely alternatív oktatási formát nyújt, amire általában nincs lehetőség az iskolákban – fogalmazott Benedek István, a Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet munkatársa.

A vetélkedőt a Communitas Alapítvány, az Örökségünk Őrei mozgalom, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete, a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézete, a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Kar, a BBTE Történelem - Filozófia Kar, Magyar Történeti Intézet valamint a BBTE Matematika és Informatika Kar szervezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?