Közlekedésbiztonság: nehéz évek várnának az autósiskolákra

Filmezni fogják a sofőrvizsgákat és szigorítják az autósiskolák működési engedélyének kibocsátását. Többek között ezeket az intézkedéseket tartalmazza a 2020-ig érvényes közúti közlekedésbiztonsági stratégia, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kormány – írja az Agerpres.

A közvitára bocsátott dokumentum azokat a lépéseket irányozza elő, amelyekkel a remények szerint 2020-ra felére csökkenthető a halálos közúti balesetek száma Romániában a 2010-es szinthez képest.  A stratégia többek között rendelkezik arról, hogy megfigyelőkamerákkal kövessék a gépjárművezetői engedélyek megszerzésére szervezett vizsgákat.

Ugyanakkor előírja a vonatkozó törvény módosítását úgy, hogy a autósiskolák engedélyét csak azzal a feltétellel hosszabbítsák meg, ha a tanoncoknak legalább fele sikeresen sofőrvizsgázik. A stratégia kitér arra is, hogy „tanácsadásban kell részesíteni az ismételten súlyos szabálysértést elkövető gépkocsivezetőket”.

Tervbe vették ugyanakkor, hogy közlekedésbiztonsági tanfolyamokat vezetnek be az egyetemi és egyetem utáni képzésekbe. Igyekeznek kiküszöbölni, hogy a gépkocsi-vezetői jogosítványt hamis igazolványok alapján is meg lehessen szerezni, és egy bizonyos életkor után gyakoribbá teszik a kötelező orvosi ellenőrzéseket - tájékoztat a kormány közleménye.

A stratégia biztonsági műszaki ellenőrzést vezet be a balesetet szenvedett járművek újbóli forgalomba helyezése előtt. A terv ugyanakkor - az unió más országaiban alkalmazott gyakorlathoz igazodva - a kihágások megállapításakor az automata rendszereket helyezi előtérbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?