Ismertették a VII. Székelyföld Napok programját

Marosvásárhelyen a Kultúrpalota Tükörtermében ismertették a VII. Székelyföld Napok programját. A sajtótájékoztatón jelen volt Péter Ferenc, a Maros-, Borboly Csaba a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Grümann Róbert a Kovászna megyei tanács alelnöke, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, Barabási Csaba Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója és Mágori István, a Kovászna megyei művelődési központ igazgatója.

„Láthatóvá tenni székelyföldet” – akár ez is lehetne az október 12–23. közötti rendezvénysorozat mottója – mutatott rá Péter Ferenc, aki fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Maros megye, mint önkormányzat intézményesen is kiveszi részét az eseményekből. A megyében húsz programot szerveznek – tette hozzá a tanácselnök.

Nagyon sok minden összeköt, van mit bepótolni – fogalmazott Borboly Csaba, aki a sok kihívásra figyelmeztetett. Arra, hogy a megyék közötti együttműködés nem korlátozódik erre a tíz napra, az a hétköznapokban is folyamatos. Főleg, amióta Maros megye élén Péter Ferenc áll, azóta ugyanis jobban elmélyültek a megyék közötti kapcsolatok.

Saját erőből szervezik meg a VII. Székelyföld Napokat, 70 közigazgatási egység veszi ki a részét, 150 program várja az érdeklődőket, mint egy igazi kalákában. „Hiszem, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező programot” – mondta Borboly, hozzátéve, hogy a tíznapos sorozatra nem csupán a székelyföldiek jelenlétére, hanem a Brassó, Szeben, vagy Kolozs megyeiekre is számítanak, illetve várják a Kárpátokon túl résztvevőket is.

Grümann Róbert elmondta, a program összeállításakor nem feledkeztek meg a Székelyföldön élő román nemzetiségüekről sem, igyekeztek a román civil szervezeteket is bevonni a szervezésbe, hogy különféle programokat kínálhassanak a román ajkú embereknek.

A VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját október 12-én, este 6 órakor tartják Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban. Szintén szerdán, este 7 órakor Marosvásárhelyen is megnyitják az események sorát a Kultúrpalota nagytermében. Ezt megelőzően délután 5-től népviselet-bemutatóra kerül sor a Maros Művészegyüttes székhelyén, majd fotókiállítás lesz a Kultúrpalota előcsarnokában.

A részletes program az esemény honlapján böngészhető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?