Kopjafák tövében emlékeztek Sepsiszentgyörgyön az aradi vértanúkra

Sepsiszentgyörgyön mintegy 200 résztvevő jelenlétében emlékeztek csütörtökön az aradi vértanúkra a Bod Péter Megyei könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére állított kopjafáknál.

A Székely Mikó Kollégium diákjainak „Szemből, halál” című irodalmi, zenés műsorával kezdődő megemlékezésen Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője, megyei tanácsos beszédében rámutatott: az aradi 13 vértanú hősi viselkedésével megmutatta mi a méltóság. „Nem az a fontos, hogy mennyit élünk, hanem az, hogy mit teszünk, amíg a földön járunk. Aki nem csak magának él, hanem a közösségnek is, az nem élt hiába, mert hagy valami fontosat maga után”, hangsúlyozta Benkő Erika.

Dr. Latorcai János, a magyar országgyűlés alelnöke sepsiszentgyörgyi beszédében kifejtette: az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot a magyarságtudat feléledése, az együvé tartozás jellemezte. Hozzátette: minden október 6-a számadásra int bennünket, magyarokat, a nemzeti gyásznap alkalom arra, hogy visszataláljunk önmagunkhoz. „A halál nem csak ölni, de éltetni is tud. Éltetni az egész nemzetet”, mondta az országgyűlés alelnöke, aki szerint identitásunk megőrzése ma is ugyanolyan fontos, mint közel 170 évvel ezelőtt volt. Akkor az osztrák elnyomás, ma a kozmopolita gondolkodás veszélyezteti.

Balázs Antal fafaragó, a tizenhárom sepsiszentgyörgyi kopjafa készítője, az emlékpark kezdeményezője sajnálatát fejezte ki, hogy a városnak csak maréknyi emlékezni akaró polgára van. Ugyanakkor felkérte a pedagógusokat, próbálják megtanítani a fiataloknak, hogy emlékezni kötelesség. „Nekünk emlékezni kell azokra, akiktől példát vehetünk a harcolni akarásból”, mondta Balázs Antal.

A sepsiszentgyörgyi megemlékezés ft. Szabó Lajos római katolikus kanonok áldásával, a magyar és székely himnuszok eléneklésével és koszorúzással ért véget. 

Kapcsolódók

Kimaradt?