Vészesen csökken a diáklétszám Háromszéken, mégsincs kevesebb tanár

Háromszéken a drasztikus diáklétszám csökkenés ellenére sikerült megőrizni az összes pedagógus állást - nyilatkozta sajtótájékoztatón Kiss Imre.

A Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta, évről évre kevesebb a diákok létszáma, így tavalyhoz képest ebben a tanévben 780-nal csökkent a beiskolázott tanulók száma. Mindezek ellenére az oktatási minisztérium jóváhagyta a háromszéki tanfelügyelőség által igényelt pedagógusállásokat. Kiss Imre elmondta, az elmúlt tanévben 54 tanügyi állásra nem volt elegendő finanszírozásuk, azokat év közben költségvetéskiegészítéssel tudták fenntartani.

Háromszéken ebben a tanévben 2703 tanügyi állást hagytak jóvá, amit viszont 2746 személy tölt be, ugyanis van olyan teljes katedra, amelyet több óraadó, betanító vagy nyugdíjas pedagógus foglalt el részmunkaidőben. 

Kiss Imre rámutatott: az oktatási tárca év végéig biztosítja az összes meglévő állás fenntartásához szükséges finanszírozást, de januárban lehetnek változások, amikor újratárgyalják a keretet. Kovászna megyében a pedagógusállások többségét szakképzettek töltik be, de elvétve, 67 esetben - főként vidéki tanintézményekben – kénytelenek voltak szakképzetlenekkel betölteni az állásokat.

A főtanfelügyelő sajtótájékoztatóján arra is rámutatott, hogy Háromszéken nem jellemző az iskolai erőszak, az elmúlt tanévben mindössze négy esetet jegyeztek, ebből két esetben diákok verekedtek össze, illetve két esetben mobiltelefon lopás miatt kellett a rendőrséget riasztani. Az egyik lopásos esetről kiderült, hogy a tanuló elhagyta telefonját, nem pedig ellopták tőle. 

Kapcsolódók

Kimaradt?