Kolozsvári kórházak: középkori állapotok egyikben, korszerű körülmények másikban

Betegellátó intézményhez méltatlan állapotokra panaszkodott több olyan olvasónk is, akik a kolozsvári kórházakhoz fordultak egészségügy gondjaikkal. A városban működő kórházak között van, aki kivételnek nevezi a Clujana kórházat, a megye vezetése szerint ugyanakkor azt állítja: nagy összegeket fordítanak ezen intézmények fejlesztésére.

„Egészségtelen” állapotok a kórházakban

Veseproblémái miatt a kórházakban gyakran megforduló olvasónk beszámolója szerint Kolozsváron hatalmas különbségek vannak az egészségügyi intézményekben uralkodó állapotok között. Az egyik meg nem nevezett kórház sürgőségi osztályán – beszámolója szerint – rémfilmbe illő látvány fogadta: „gettószerű” helyre került, ahol a neonfények vibrálnak, a földön nincs szőnyeg vagy egyéb, csak a hideg cement, és a folyosó közepén mintha kanálisfedők sorakoznának.

Az egyik urológiai osztályról is kaptunk beszámolót: „kötelező a lábra felhúzott zacskó, miközben a párna szakadt, a szekrény mocskos. Ráadásul meleg idő volt, így a fiókokban csótányok szaladgáltak” – mesélte a volt beteg. Gyomorforgatónak nevezte, hogy egy alkalommal olyan hányótálat kapott, aminek a szélére korábbi betegek nyoma száradt rá, de előfordult vele az is, hogy egy neurológiai osztályon a szűk folyósón vitték el a várakozók előtt az elhunyt beteget, a helyhiány miatt pedig a hulla lelógó lába rúgta meg őt. „Két hétig erről álmodtam” – tette hozzá borzongva.

Ugyancsak olvasónkkal fordult elő, hogy sürgős műtét előtt egy orvos átszállította őt a magánklinikájára, ahol már ötszáz eurót is elkért tőle egy, végül sikertelennek bizonyuló orvosi beavatkozásért.

Tisztelt olvasónk! Az egészségügyi turizmusról készült riportunk nagy érdeklődésnek örvendett, ezért úgy döntöttünk, hogy mélyebben beleásunk a probléma részleteibe. Ezért arra kérjük Önt, hogy ossza meg velünk személyes tapasztalatát! Önnek is van egy története a romániai egészségüggyel kapcsolatban? Küldje el a Facebook oldalunkra üzenetben, vagy emailen az office@maszol.ro címre! Ha készített fotót-videót, ne feledje el azt is elküldeni! Az izgalmas történeteket közzétesszük oldalunkon!

Korszerű intézmény és segítőkész személyzet

Vannak azonban jó példák is. A januárban felújított Clujana Városi Klinikai Kórház az előbb leírtak tökéletes ellentéte. Nemcsak a felszereltség, az épület állapota más, hanem az a hangulat is, ami a személyzetet jellemzi. Olvasónk elmondása szerint többen állnak a betegek rendelkezésére, és készségesen segítenek is.

„A probléma, hogy kevesen tudnak még erről a lehetőségről, és ha a mentőt hívjuk, ők nem visznek át a Clujanára. Ahhoz taxit kell kérni. Ezt pontosan tudom, mert az orvosom negyedórát vitatkozott a mentősökkel, hogy feltétlenül hozzá vigyék, de nem voltak erre hajlandók” – magyarázta.

Nagy összegekbe kerül a kórházak fejlesztése

A Kolozs Megyei Tanács korábbi elnöke némileg árnyalja a sötét állapotokat. Vákár István a Maszolnak adott válaszaiból kiderül, hogy a megyei tanács az elmúlt években komoly pénzeket lapátolt át nemcsak a megyének alárendelt egészségügyi intézményekhez, de nem csak ezeket támogatta, hiszen ugyanígy a városhoz tartozó Clujana kórházat is támogatták már.

Az elmúlt években költségvetési évben több mint tízmillió lejt különítettek el kórházfejlesztésekre, az idén is 11,5 millió lejt szántak erre. „Elsősorban azoknak a kórházaknak jut nagyobb összeg, amelyek a minisztériumoktól az önkormányzatokhoz kerültek át. Ebben az évben a legtöbbet a kolozsborsai pszichiátriai klinika kapott, amelyen 4,5 millió lejt különítettünk el” – vázolta fel Vákár. Mint mondta: nagy hangsúlyt fektettek a Mikó kertben levő Megyei Kórház fejlesztésére is, erre nagyobb összeget szántak, mivel régi épületről van szó. Odafigyeltek ugyanakkor az eszközvásárlásokra is, több kórház is a megyei tanács hozzájárulásával vásárolt új felszerelést.

Vákár István úgy látja: mivel az egészségügyi intézmények jelentős része régi épületben van, ezek évről évre nagyobb befektetéseket igényelnek. Azonban minden évben javítanak ezen intézményeken, beszámolója szerint ehhez egyik következő projektjük a gyermekkórház modernizálása, amihez egy magánbefektetőt is be szeretnénk vonni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?