Négy százalékkal nőtt a helyi adó Marosvásárhelyen

Négy százalékkal emelte Marosvásárhelyen a helyi önkormányzat a helyi adókat . Peti András önkormányzati képviselő a maszol.ro érdeklődésére elmondta, a december 27-i kormányhatározat alapján a legutóbbi három évi inflációhoz kellett igazítani az adókat és illetékeket, de mivel a marosvásárhelyi tanács az utóbbi években kétszer is emelt adót, most elégséges volt a négy százalékos növelés.

„Az elmúlt három évben az infláció mértékénél kisebb arányban emeltük az adókat és illetékeket Marosvásárhelyen, ezért most csak a különbözetet kellett kiegészíteni. Azaz a három év alatt 16 százalékos volt az infláció, és mi eddig 12 százalékos emelést vezettünk be, ezt igazítottuk most ki" – magyarázta a tanácsos, aki elmondta azt is, hogy az RMDSZ-frakció kitartott a mellett az elv mellett, hogy ne a marosvásárhelyi lakossággal fizettessék meg a válság árát, hanem ésszerű gazdálkodással sikerüljön ugyanannyi bevétellel gazdálkodni.impozite2

Peti Andrástól megtudtuk azt is, hogy a marosvásárhelyiek általában lelkiismeretes adófizetők, ám az emelkedés ezen inkább negatív irányba módosít, ugyanis sokszor nem épp a célnak megfelelően alakul az, amit a kormány kitűz. „Mihelyt többet kell fizetni adócímen, növekszik a rosszul fizetők aránya is" – magyarázta Peti.

Marosvásárhelyen január 16-tól lehet fizetni az adókat és illetékeket, addigra készülnek el a 2013-as programmal a polgármesteri hivatal adóosztályán.

Kimaradt?