A parajdi Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválon jártunk

Eze a hétvége nem a sóról, hanem a töltött káposztáról szólt Parajdon, ahol 21. alkalommal szervezték meg a tavaly óta háromnaposra bővült Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivált. A több mint 15 ezer látogatót vonzó gasztronómiai hétvége ezekben a percekben is zajlik, igaz, most már átvette a főszerepet a tölteléktől Coco Jambo.

Parajdnak nem sok köze van a káposztához, egy 90-es évek eleji próbálkozás mégis oda vezetett, hogy a sóbányája mellett a töltött káposzta fesztivál lett a másik brandje a Hargita megyei településnek – közölte Bokor Sándor polgármester, aki szinte maga sem érti, hogyan vált ilyen népszerű rendezvénnyé a nemzetközivé nőtt fesztiváljuk. „Az utóbbi években már több mint 15 ezer látogatója volt a rendezvénynek, amelyet a környékbeliek mellett rengeteg magyarországi és román vendég felkeres” – nyilatkozta az elöljáró.

A fesztivált – az első évektől eltekintve – az utóbbi években a Zúg a fenyves nevet viselő rezesbanda-találkozóval karöltve szervezték, tavaly óta azonban „gyermeknappal” is bővült a kínálat. Ennek megfelelően idén is a pénteki nyitónap a gyermekekről szólt: a különböző gyermekprogramok mellett az üstöket is a gyermekcsapatok kényeztették, ők főztek töltött káposztát. Valamennyiüket díjazta a zsűri.

Valamelyest szigorúbbak voltak szombaton a „káposztalovagok”, de a felnőttek 25 csapatos versenyében is röpködtek a díjak. A nyertesek sorát megtalálja a rendezvény Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/toltottkaposztafesztival/). Bokor Sándor nyitóbeszédében elárulta: a vendégszeretet a helyi töltött káposzta legfontosabb összetevője. Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja a Szabolcska Mihály íróról szóló anekdotával „fűtött a kondér alá”, aki Párizsból hazaköltözött, mert csak itthon tudott igazi töltött káposztát enni. A főzés közben különböző kulturális műsorok és hadi bemutató tarkította a programot.

A vasárnap a fúvós találkozó napja, bár kézilabda-bajnokság és kopjafa-avatás is szerepelt a programban. A legnépszerűbb viszont minden bizonnyal az esti koncert lesz: a korábbi két nap meghívottai után ma este világsztárok lépnek fel a parajdi színpadon a Mr. President tagjainak személyében. A Coco Jambo előadói 19 órától kezdenek.

A rendezvényt – amely Románia első gasztronómiai fesztiválja – a helyi önkormányzattal együtt a Sóvidék-Hegyalja Kisétségi Egyesület szervezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?