Megérkeztek Gyulára az aradi ereklyemúzeum emléktárgyai

Péntek délelőtt a sajtó jelenlétében csomagolták ki a gyulai Almásy-kastély Látogatói Központban azokat az emléktárgyakat, amelyek az 1848-as Aradi Ereklyemúzeumból ideiglenesen a fürdővárosba kerültek, és amelyek a Letétetett – bevégeztetett című időszaki kiállítás részei lesznek.

Az Arad Megyei Múzeumegyüttes igazgatója és az Almásy-kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. vezetője idén májusban egyezett meg a rendezvény megszervezéséről. A tavaly október elsején Aradon több mint 40 év szünet után ismét megnyitott ereklyemúzeum több mint 17 ezer tárgyi emlékeiből és írásos dokumentumaiból mintegy 60 darabot válogattak össze, ezeket szállították Gyulára.

A történelmi tárlat az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlásának, az aradi 13 vértanútábornok kivégzésének 167. évfordulója után, a nemzeti gyásznapot követően, október 7-én nyílik meg Gyulán és jövő március 19-ig lesz látható.

A Gyulai Hírlap beszámolója szerint érdekessége a tárlatnak, hogy a 13 Aradon kivégzett honvédtábornok közül tíz járt Gyula városában, így a személyes tárgyak 167 év után kerülnek vissza a fürdővárosba, éppen abba az épületbe, ahol a fegyverek „letétettek”. Pénteken elsőként Damjanich János egykori kardja került ki a csomagolásból, de nem ez az egyetlen tárgy, amely Damjanichhoz kapcsolódik, hiszen az érdeklődők megtekinthetik a pisztolykészletét, s annak a szekérnek egy darabját is, amellyel a bitófához vitték kivégzése előtt, illetve azt a mankót, amellyel – törött lába miatt – a vesztőhelyhez bicegett.

Kapcsolódók

Kimaradt?