Megkétszereződött a lakók száma a sepsiszentgyörgyi hajléktalan szállón

A hideg időjárás közeledtével egyre több hajléktalan húzódik meg a sepsiszentgyörgyi hajléktalan szállón. A sepsiszentgyörgyi Csíki negyedben lévő „Sing Sing-nek” nevezett szociális tömbházban berendezett éjszakai menedékhely vezetője, Székely Róbert szerint nyári időszakban éjszakánként 20-25 hajléktalan keresi fel az éjszakai szállót, a hideg idő beálltával azonban megduplázódik a számuk.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat három évvel ezelőtt a Máltai Szeretetszolgálatra bízta az éjszakai menedékhely működtetését, miután felújították a szociális tömbház első két emeletét, felszámolták az addigi rendezetlen körülményeket. Az első emeleten a hajléktalan nőket, a másodikon a férfiakat szállásolják el éjszakára. Már nem hatan alszanak egy szobában, hanem kétágyas szobákat alakítottak ki. Odafigyelnek a higiéniára, van állandó orvosi felügyelet illetve szociális munkás, pszichológus és önkéntesek foglalkoznak a hajléktalanoknak, akiknek belépés után kötelező zuhanyozniuk.

A megfelelő körülmények megteremtésével az önkormányzat és a működtető Máltai Szeretetszolgálat szigorú szabályzatot vezetett be, így bejelentkezni este 7 és 9 óra között lehet, és a hajléktalanok reggel 8 óráig el kell hagyniuk az épületet. Belépéskor mindenkit szondáztatnak, és nem fogadták be, akiről kiderül, hogy alkoholt fogyasztott. Tapasztalatok szerint ennek a szabálynak az életbe ültetése kezdetekkor nem volt zökkenőmentes, próbálkoztak ittasan bejelentkezni, de mikor látták, hogy kénytelenek a szabadban töltheti az éjszakát, lemondtak az italozásról.

A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei szponzorok támogatása révén kilépéskor reggelit és meleg teát biztosítanak a hajléktalanoknak, illetve hetente több alkalommal szerveznek filmnézéseket és társasjátékokat. Pályázat révén számítógépeket szereztek be, és azok használatára is megtanítják a hajléktalanokat, bár van, akinek az írás gondot okoz - mondta Székely Róbert.

A sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló vezetője szerint vannak pozitív eredményeik, hiszen segítségükkel az elmúlt három évben 23 hajléktalannak sikerült talpra állnia, munkát találtak számukra, így lakást tudtak bérelni maguknak. Jelenleg tíz személlyel tartják a kapcsolatot, működik az utánkövetésük, és időszakonként segítenek számukra, ha ezt igénylik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?