Guberálók tüzelik el a kidobott fenyőket Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyiek által kidobott karácsonyfákért versenyeznek a helyi köztisztasági vállalat alkalmazottai és a guberálók. Máthé László, a Tega műveleti vezetője lapunknak elmondta, hétvégétől egy teherautóval, két váltásban járják a várost, és gyűjtik a hulladéklerakó helyekre vagy tömbházak mellé kidobott fenyőket.

A köztisztasági vállalat már évekkel ezelőtt beszerzett egy ágaprítógépet, a tavaszi és az őszi fanyesés során lehullott gallyakat is ezzel aprítják, és ide jutnak a szemétbe dobott karácsonyfák is. A fákat feldarabolják, és ezzel fűtik a köztisztasági vállalat telepeit és irodáit, mondta Máthé László.fenyok

Hozzátette: a köztisztasági vállalat alkalmazottai ezekben a napokban a guberálókkal versenyeztek, hogy ki gyűjti össze hamarabb a kidobott karácsonyfákat, mert a fenyő ugyan hamar elég és nem ad elég meleget, de a kukázók gyűjtik és eltüzelik. Emiatt előfordul, hogy a köztisztaságiak a szemetesek mellett csak levágott fenyőágakat találják, a guberálók a törzset elviszik tüzelőnek.

Máthé László szerint szombaton és vasárnap már közel 20 köbméter fenyőfát gyűjtöttek össze, tapasztalatok szerint ebben az időszakban átlag 120-150 köbméter fenyőfát dobnak szemétre a sepsiszentgyörgyiek.

A háromszéki megyeszékhely lakóinak többsége tartja a hagyományt és legalább január hatodikáig, vagyis Vízkeresztig megtartotta a karácsonyfát. A római katolikusoknál előfordul, hogy ez kitolódik, ők megvárják, míg a plébános megszenteli a házat, és csak azután válnak meg a fenyőtől.

Kimaradt?