Kitiltanák a tévékből a gyerekeket szerepeltető élelmiszer-reklámokat

Nem sugározhatnak többé a romániai tévéadók gyerekeket is szerepeltető élelmiszer-reklámokat – többek között ezt a szigorítást is tartalmazza az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) szerdai ülésén elfogadott határozattervezet.

A testület az audiovizuális tartalmak szabályozásának több előírását is módosítani készül. Az gyerekeket szerepeltető élelmiszer-reklámok kitiltása mellett szigorítanák az étrendkiegészítőkről szóló hirdetéseket is. Az utóbbi termékeknek tilos lesz félrevezető módon gyógyhatást tulajdonítani – tudtuk meg Turos Lorándtól, a CNA tagjától.

A testület megszavazta azt a javaslatot is, hogy a hazai csatornák által sugárzott közérdekű hirdetéseket („fogyasszon naponta két liter folyadékot”, „kerülje a só, cukor és zsiradék túlzott fogyasztását”) egészítsék ki további kettővel. Az egyik arra buzdítja majd a szülőket, hogy töltsenek minél több időt a gyerekeikkel, a másik az egy év alatti gyerekek szoptatásának fontosságáról szól.

Turos elmondta, a határozattervezetet a CNA honlapján közvitára bocsátják, és a törvényes 30 nap elteltével véglegesítik a beérkező javaslatok alapján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?