Környezetvédelmi aktivisták a Schweighofer miatt kérik számon a Mikó-t

Tiltakoznak a környezetvédők és a Székely Mikós véndiákok, mert a Holzindustrie Schweighofer a neves sepsiszentgyörgyi iskolában szervezett makettépítő versenyt. Szerintük a Székely Mikó Kollégium nem kellett volna egy vitatott társadalmi megítélésű céget beengedjen a falai közé.

Toró Attila az iskola egykori diákja, a rétyi üzem ellen folyamatosan kampányoló zöldaktivista fogalmazott meg nyílt levelet az iskola vezetőségének, „Álomiskola építés Holzindustrie Schweighoferrel” címmel, utalva arra, hogy az osztrák fűrészüzem „Építsd meg álmaid iskoláját Schweighoferrel” címmel hirdette meg a vetélkedőt.

„Mit gondolnak arról, mennyire erkölcsös és tisztességes belerángatni a diákokat, az életterünket, erdeinket tudatosan tönkre vágó cég társadalmi elfogadtatását célul tűző kampányba?”- teszi fel többek között a kérdést az aktivista. A nyílt levélben felsorolja, hogy a „Székely Mikó Kollégium egy olyan cég partnere”, amelynek üzemépítési szándéka ellen 12 civil szervezet indított petíciót, üzemeiben elfogadja az illegálisan kitermelt fát, hogy a környezetvédelmi minisztérium ellenőrzései során kiderült, hogy 166 ezer köbméter faanyagról nem tud hivatalos dokumentumot felmutatni, és ezért feljelentették a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságnál, és amelytől idén visszavonták a fenntarthatósági tanúsítványt.

Kondor Ágota az iskola igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott, helyszínt biztosítottak a vetélkedőnek, a tanintézet vezetőtanácsa dönti el, hogy válaszolnak-e a nyílt levélre. A Holzindustrie Schweighofer  vetélkedőn egyébként 11 csoport, mintegy 250 gyerek vett részt, fapálcikákból kellett épületmakettet, tehát „álomiskolát” készítsenek. A 0-4 osztályos kategóriában a Mihai Viteazul Főgimnázium osztálya, míg az 5-8 kategóriában a Székely Mikó Kollégium osztálya nyerte meg a négyezer lejes nyereményt, de minden résztvevő csapat kapott a vállalattól 500 lejes támogatást.    

Az érintettség jogán a Holzindustrie Schweighofer cégcsoport válaszlevelet küldött el szerkesztőségünkbe, amiben „szomorúan vette tudomásul”, hogy Toró Attila súlyos és alaptalan vádakkal illeti a céget. „Szívükön viseljük a helyi közösségek sorsát, legfőképpen ott, ahol gyáraink is működnek. Az oktatás kérdése mindig is elsődleges volt számunkra. A Székely Mikó Kollégium helyet adott rendezvényünknek, mi ezt örömmel vettük, mert meggyőződésünk, hogy az oktatás minden egyén és minden szervezet alappillére. Ennek támogatása pedig egy biztos befektetés a helyi közösségekbe” – írják. Felhívják Toró Attila figyelmét arra, hogy a Holzindustrie Schweighofer a romániai faiparban egy engedélyezett piaci szereplő, amelynek tevékenysége a fa, mint nyersanyag beszerzése és ennek feldolgozása, tiszteletben tartva minden erre irányuló előírást és szabályozást. A Holzindustrie Schweighofer, mint bármely piaci szereplő csak egy meghatározott és limitált mennyiségű fát dolgozhat fel, a jelenleg érvényes törvények értelmében. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?