Iskolakezdésre tanszercsomagot kapnak a háromszéki előkészítősök

Háromszék 313 tanintézményében hétfőn 33 700 óvodás és diák kezdte meg az új tanévet. Több mint 1900 gyerek az óvodai kiscsoportban, 2136 tanuló az előkészítő, és 2319-en az ötödik osztályban indultak neki az új tanévnek.

A Kovászna megyei önkormányzat minden előkészítő osztályos tanulót iskolatáskával és tanfelszerelést tartalmazó csomaggal ajándékoz meg az első iskolai napon. A háromszéki iskolák vezetői már pénteken átvették a megyei tanács Iskolatáska programja keretében a csomagokat. Összesen 1061 lány és 1075 előkészítős fiú kap 66,5 lej értékű csomagot, amelybe grafitceruzát, tolltartót, színes ceruzát, üzenőfüzetet helyeztek.  

Van olyan iskola, amely engedély nélkül kezdi a tanévet

Kovászna megye 313 tanintézetének 98 százaléka működési engedély birtokában kezdi az új tanévet. Nyolc iskola és óvoda nem tudta megszerezni a közegészségügyi engedélyt, így a maksai, miklósvári, felsőrákosi és bölöni óvodák, valamint a miklósvári, felsőrákosi esztelneki és kézdisárfalvi általános iskolák kezdik engedély nélkül a tanévet.

Minden esetben ugyanazok a gondok: vagy nem tudják megoldani az ivóvízellátást, vagy van ugyan ivóvíz, de nem megfelelő a minősége. A beruházásokat általában az hátráltatja, hogy az iskolák, óvodák az egyházaknak visszaszolgáltatott épületekben működnek, ahova a fenntartó önkormányzat nem tud közpénzt fektetni a fejlesztésre.

2,5 millió lejt költöttek javításokra

Háromszéken a nyár folyamán közel 2,5 millió lejt költöttek javításokra a tanintézetekben, hogy megfelelő környezetet biztosítsanak a gyerekeknek. Kiss Imre főtanfelügyelő korábban elmondta: az önkormányzatok az iskolákban, óvodákban meszelésre, fertőtlenítésre, kisebb javításokra fordították. Háromszéken 23 tanintézetben beruházásokra is került pénz magáncégek támogatásából, volt olyan iskola, melyik egy áruházlánc által meghirdetett pályázaton nyert támogatást.

Akad olyan iskola, ahol biztonsági kamerák felszerelésére ruháztak be, vagy füstérzékelőket, villámhárítókat vásároltak, máshol felújították a fűtésrendszert, új kazánokat vettek, vagy interaktív táblákkal szerelték fel a termeket. Kovásznán például új óvodát építettek. Kovászna megyében 71 tanintézetben fűtenek csempekályhával, ezek olyan falusi kisiskolák vagy óvodák, ahol általában egyetlen teremben zajlik az oktatás - mondta Kiss Imre. 

Nem lesz gond a tej és kifli programmal

Háromszéken várhatóan idén sem lesz gond a tej és kifli program elindításával, mivel a megyei önkormányzat három évvel ezelőtt négy évre írt ki licitet. A nyertes cégek hétfőn már kiszállítják az ingyen tízórait a tanintézetekbe.

Kovászna Megye tanácsának alelnöke, Grüman Róbert elmondta, a több évre érvényes licitnek köszönhetően a beszállítók ott folytatják, ahol a vakáció előtt abbahagyták, ezzel a módszerrel biztosítani tudják a folytonosságot.

Háromszéken ebben a tanévben 24 507 gyerek kap ingyen tízórait. Kovászna megyében a gelencei iskolát választották be egy országos kísérleti programba, amelynek keretében az iskola diákjai nem kiflit és tejet kapnak tízóraira, hanem napi 7 lej értékben meleg ételt vagy élelmiszercsomagot kapnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?